Bedrijven

Zo lost Rabobank concurrent ING af als huisbankier van Amsterdam

14 december 2019 16:07
Beeld © ANP

Blijdschap bij Rabobank, chagrijn bij concurrent ING. Amsterdam wisselt na 102 jaar van huisbankier. Dat is niet van de een op andere dag geregeld, het werkt net ietsje anders dan overstappen van bank voor een consument.

De huisbankier van de hoofdstad verwerkt namelijk ieder jaar zo'n tien miljoen transacties, via 75 verschillende bankrekeningen, laat woordvoerder Vera Al weten. Dit jaar werkt de gemeente met een begroting van 5,553 miljard euro.  

Aan de ene kant komen er miljarden binnen aan belastingen, parkeergelden en erfpacht. Aan de andere kant worden die uitgegeven aan zaken als wegonderhoud, onderwijs, uitkeringen en salarissen. 

De hoofdstad wilde van ING af, onder meer de schikking van 775 miljoen euro omdat de bank onvoldoende deed om witwaspraktijken te bestrijden, was de hoofdstedelijk gemeenteraad een doorn in het oog. Rabobank kwam vervolgens als beste uit de bus in de aanbesteding die volgde. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam wisselt na 102 jaar van huisbankier: van ING naar Rabobank

Tientallen systemen koppelen

Het voorbereiden voor de overgang zal dan ook enige tijd in beslag nemen. Binnen de gemeente moeten er tientallen systemen aan de nieuwe rekeningnummers gekoppeld worden, en er moet getest worden of het ook werkt. Ook moeten burgers en bedrijven geïnformeerd worden dat ze als ze zaken doen met de gemeente, nieuwe rekeningnummers moeten gebruiken. Daarvoor moet bijvoorbeeld het briefpapier van de gemeente worden aangepast. 

Uit aanbestedingsdocumenten blijkt dat de gemeente tot 1 april de tijd wilde voor de overgang. Wat deze operatie gaat kosten, daar is nog geen schatting van, zegt Al. 

Automatische incasso regelt Rabo

Wat overigens hetzelfde werkt als bij 'gewone' klanten: de nieuwe bank is verantwoordelijk voor de verhuizing. Wie via automatische incasso's aan de gemeente betaalt, hoeft zich dus geen zorgen te maken, aldus de gemeente en Rabobank.

De bank zorgt ervoor dat het geld naar de nieuwe rekening wordt overgemaakt. Daar hoeft niet opnieuw toestemming voor gevraagd te worden, de toestemming voor de automatische incasso geldt voor de transactie op zich en is niet gekoppeld aan een specifieke bankrekening. 

Als er toch nog geld wordt overgemaakt naar rekeningen van ING, wordt dit automatisch overgemaakt naar die van Rabo. De afzender van het geld krijgt ook een seintje dat het rekeningnummer is gewijzigd, vertelt woordvoerder Al. De verwachting is dat dit weinig zal gebeuren, vult ze aan. 

Geheim contract

Wat de gemeente per jaar aan de bank betaalt, is geheim. Bank en gemeente willen er niets over zeggen, laten zij onafhankelijk van elkaar weten. De gemeente doet dit omdat het mogelijk commerciële belangen zou schaden, de bank gebruikt als argument dat het geen informatie over klanten deelt met derde partijen. 

Het is in ieder geval een bedrag boven de 221.000 euro per jaar. Een dienst boven dat bedrag moet, als om decentrale overheden gaat, openbaar aanbesteed worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van