Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Boeren slepen Rabobank voor de rechter wegens te hoge leningen

12 december 2019 13:27
Beeld © ANP

Twaalf boeren slepen de Rabobank voor de rechter. Ze vinden dat de boerenbank hen ernstig in de financiële problemen heeft gebracht, door leningen te verstrekken waar ze weliswaar zelf om vroegen, maar door nieuwe regels niet kunnen betalen.

De melkveeboeren bouwden gloednieuwe stallen in de jaren 2013, 2014 en 2015 om flink uit te kunnen breiden. Zij dachten te kunnen groeien omdat het melkquotum werd opgeheven, waardoor ze tot die tijd beperkt werden in hun productie.

Grote stal, weinig koeien

Maar helaas, want er kwamen nieuwe regels over de hoeveelheid mest die een boerenbedrijf mocht produceren. Dat werd gebaseerd op het aantal koeien dat een bedrijf had op 2 juli 2015.

Omdat de stallen nog in aanbouw waren, stonden de nieuwe koeien nog niet in de stal. Daardoor kwamen boeren uiteindelijk met moderne, grote en dure stallen te zitten die ze niet mochten vullen met nieuwe koeien.

Bank had in moeten grijpen

En daardoor zitten ze nu diep in de problemen. De twaalf boeren dreigen kopje onder te gaan door de hoge hypotheeklasten, zegt advocaat Olivier van Hardenbroek, die hen bijstaat.

Hardenbroek vindt dat de bank zijn zorgplicht heeft geschonden, door de boeren er niet op te wijzen dat er nieuwe mestregels aan zaten te komen, terwijl de bank dat wel wist. "Dat had de bank moeten zeggen tegen de boeren, ook uit de optiek van de bank zelf. Dit heeft de betaalbaarheid van de leningen enorm beïnvloed."

Maar tegelijkertijd liep de bank geen risico, zegt Hardenbroek, omdat de boeren land en grond als onderpand hebben dat verkocht kan worden als de boeren in de betalingsproblemen komen.

Ondernemers moeten weten wat ze doen

Rabobank laat in een reactie weten dat wat hen betreft het argument van de zorgplicht geen steek houdt, omdat het hier om bedrijven gaat en niet om particulieren. "Ondernemers en professionele partijen worden geacht zelf afdoende over hun belangen te kunnen waken. Dit geldt temeer als ze extern gespecialiseerde adviseurs hebben ingeschakeld/betrokken."

Maar volgens de advocaat van de boeren kan de bank wel degelijk een zorgplicht hebben richting de zakelijke klanten. "Dit zijn melkveehouders, geen financiers. Ze gaan af op de informatie van de bank", aldus Harenbroek. Uiteindelijk zal de rechter hier dus een oordeel over moeten vellen.

Verrast

Ook zegt de Rabobank verrast te zijn dat de boeren niet eerst zelf bij de bank hebben geklaagd. Maar ook daarover blijken de partijen anders te denken.

Volgens Hardenbroek heeft hij namens alle boeren afzonderlijk brieven geschreven naar de Rabobank, waarop schriftelijk reacties volgden 'van minimaal tien pagina's lang' waarin werd uitgelegd dat de bank niet over schuldverlichting in gesprek wilde gaan.

De boeren starten allemaal een afzonderlijke zaak tegen de bank. Morgen wordt de eerste dagvaarding verstuurd, zegt Hardenbroek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van