Bedrijven

Met de alcohol van je 0,0 procent bier kan je nu de afwas doen

12 december 2019 18:15 Aangepast: 12 december 2019 20:43
Beeld © Getty

De Belgische brouwer AB Inbev laat de alcohol die overblijft bij de productie van alcoholvrij bier verwerken tot afwasmiddel. Het bedrijf Ecover maakt afwasmiddel dat voor een kwart bestaat uit het restafval van de bierproductie.

Bij de productie van alcoholvrij bier onttrekt AB Inbev het alcohol (ethanol en water) aan het bier. Die alcohol belandde meestal bij het restafval.

Maar met de toename van de populariteit van alcoholvrij bier zocht AB Inbev, bekend van onder meer Jupiler, Leffe, Hertog Jan en Dommelsch, naar een manier om het te hergebruiken.

Geen restafval meer 

Eerder dit jaar werd al gestart met de productie van een biobrandstof met het restafval. Volgens woordvoerder Wilko Heiwegen van AB Inbev wordt nu wekelijks 75.000 liter biobrandstof met het afval van alcoholvrij bier gemaakt.

Het restafval van de 0,0 procent bierproductie is nu niet geschikt om opnieuw in voedingsmiddelen te gebruiken. 

5000 flessen

Met Ecover is de bierbrouwer nu een pilot gestart voor het afwasmiddel. "Er zijn inmiddels 5000 flessen afwasmiddel gemaakt", aldus Heiwegen. "We willen het nu gaan opschalen."

AB Inbev verwacht dat in 2025 20 procent van de bieromzet uit alcoholvrij bier komt. Daarmee groeit ook de hoeveelheid restafval uit alcoholvrij bier.  

Ook Heineken verwacht met de groei van de markt voor 0,0 procentbier steeds meer restafval te krijgen dat uit alcohol bestaat. Het bedrijf maakt daar nu al biogas van en streeft er volgens een woordvoerder naar om 'binnen enkele jaren' de gehele brouwerij op biogas te laten draaien. 

Het afwasmiddel van Ecover Het afwasmiddel van Ecover

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van