Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Supermarkten dreigen met rechtszaak tegen blokkerende boeren

11 december 2019 18:32 Aangepast: 12 december 2019 06:43
Supermarkten zijn bang voor acties van boeren. Beeld © ANP

De branchevereniging voor Nederlandse supermarkten, CBL, dreigt met een rechtszaak tegen boeren als zij hun geplande acties om de bevoorrading van supermarkten te blokkeren doorzetten. Farmers Defence Force krijgt een ultimatum tot donderdagochtend 10 uur.

Dat staat in een brief die advocatenkantoor Allen en Overy namens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan Farmers Defence Force (FDF) heeft gestuurd. Het CBL is de belangenbehartiger van Nederlandse supermarkten en foodservicebedrijven.

Gang naar de rechter

"Wij maken ons zorgen over de aangekondigde acties om de voedselvoorziening te blokkeren", zegt Else de Kwaasteniet, woordvoerder namens het CBL. "We hebben geprobeerd om met FDF in contact te komen, maar dat is niet gelukt. Wij hopen dat de acties worden afgeblazen."

Mocht dat niet gebeuren, dan volgt een gang naar de rechter. Het CBL wacht af of de activistische boeren voor het ultimatum reageren. 

De supermarkten willen voor donderdagochtend 10 uur van Farmers Defence Force horen of acties tegen supermarkten zijn afgeblazen en dat er geen wegen, winkels of distributiecentra geblokkeerd zullen worden. 

'Nog niets zeker' 

De boeren zelf zeggen dat het nog helemaal niet duidelijk is hoe de protesten op de geplande actiedag van 18 december eruit zullen zien. Eerder werd er gesproken over het ontregelen van de Nederlandse voedselvoorziening door vlak voor kerst wegen naar distributiecentra en/of supermarkten te blokkeren en goederen uit supermarkten te hamsteren.

"Maar het is nog niet zeker of we dat gaan doen", zegt Farmers Defence Force. De organisatie is niet te spreken over de opstelling van de supermarkten, en vindt dat het CBL olie op het vuur gooit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook;

Boerenprotest op 18 december: 'Genoeg gepraat'

Landelijke blokkade van voedselvoorziening voor kerst

De supermarkten zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de aankondiging van nieuwe acties door Farmers Defence Force. Die komen neer op het blokkeren van distributiecentra van supermarkten, of het verstoren van de distributieketen van supermarkten vlak voor of rondom de kerstdagen.

De boeren dreigden vorige week met een grote, landelijke blokkade die de complete voedselvoorziening in Nederland moet platleggen, een week voor kerst op 18 december. Het CBL heeft daar 'met grote zorg kennis van genomen'.

Supermarkten: geen begrip voor deze acties

Het CBL en haar leden - vrijwel alle supermarktketens van dit land - zeggen begrip te hebben voor de boeren en 'de moeilijke positie' waar zij als gevolg van de stikstof- en PFAS-problematiek in terecht zijn gekomen.

Maar het CBL kan geen begrip opbrengen voor het feit dat Farmers Defence Force haar 'standpunt in discussies met de overheid kracht bij zet door acties te voeren die gericht zijn op het verstoren van de voedseldistributieketen in Nederland'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van dixi tot koffie: zo werd razendsnel alles voor het boerenprotest georganiseerd

'Schade kan in miljoenen lopen'

"Het is zinloos om de consument met lege schappen, een lege koelkast en een sober kerstmaal te confronteren", schrijft advocaat Richard de Haan van Allen & Overy, het advocatenkantoor dat de supermarkten vertegenwoordigt. Volgens hem heeft dat ook geen enkele zin en streven CBL en haar leden hetzelfde na als Farmers Defence Force: 'elke dag lekker, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen in Nederland'.

De acties duperen iedereen, stellen de supermarkten, en ze brengen de oplossing geen stap dichterbij. "Daarbij komt dat de leden van het CBL aanzienlijke schade zullen lijden als gevolg van de door FDF aangekondigde acties", schrijft de advocaat. Volgens de supermarkten kan de schade in de miljoenen euro's lopen.

Reactie Farmers Defence Force

Ondertussen stelt Farmers Defence Force dat ze de brief van CBL nog niet volledig hebben ontvangen. "Het is stemmingmakerij en voor de muziek uitlopen. Ik denk ook niet dat het heel slim is van het CBL", zegt Jeroen van Maanen, woordvoerder van Farmers Defence Force. 

Van Maanen stelt nog geen brief ontvangen te hebben. "We gaan niet op de zaken vooruitlopen en we worden er ook nog niet zenuwachtig van. Eerder hebben we contact gehad met het CBL, dan is het heel raar als je niets hoort en men daarna met een sommatie komt. Dat is olie op het vuur gooien. Als we allemaal rustig blijven, dan komt het vast goed", zegt Van Maanen. 

Tegen het ANP heeft Mark van den Oever, een van de oprichters van FDF, gezegd dat de boeren overwegen om 'met een paar duizend trekkers' langs te gaan bij het hoofdkantoor van het CBL. Hij noemde dat een 'pril plan'. Het is ook mogelijk dat het advocatenkantoor dat de supermarkten bijstaat bezoek krijgt van boeren. 

De actiedag is volgende week donderdag gepland, maar de groep heeft nog geen definitief besluit genomen over hoe ze die zullen invullen.

Update 19:21

Dit bericht is aangevuld met reacties van Farmers Defence Force. Eerder was de organisatie niet te bereiken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van 'spielerei' naar hardere acties: boerenprotest nog lang niet voorbij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van