Bedrijven

KLM laat reizigers CO2-uitstoot compenseren via betaalverzoekjes

12 december 2019 06:18 Aangepast: 12 december 2019 08:59
KLM-toestellen op thuisbasis Schiphol. Beeld © ANP

Ben je bij het boeken van je vlucht vergeten je CO2-uitstoot te compenseren? KLM gaat het makkelijker maken: de vliegmaatschappij gaat klanten Whatsapp-berichten sturen met een betaalverzoek voor hun aandeel in de CO2-uitstoot van het vliegtuig. Maar vooralsnog lijken reizigers daar niet echt warm voor te lopen.

KLM begint volgend jaar met de test waarbij mensen een betaalverzoek via Whatsapp krijgen. Nog voor de zomer moeten de eerste berichten verstuurd zijn. "Het wordt een test om te kijken of onze reizigers het waarderen", zegt een woordvoerder. 

De berichten worden alleen gestuurd aan een kleine groep klanten die nu ook al met KLM communiceert via Whatsapp, bijvoorbeeld voor het opsturen van hun instapkaart of updates over hun vlucht. Via de link van KLM kom je in een betaalomgeving waar je bijvoorbeeld via Ideal het bedrag kunt overmaken.

Passagiers compenseren meer

KLM stelt dat steeds meer passagiers hun CO2-uitstoot compenseren. Vorig jaar waren er 88.000 passagiers die betaalden voor hun CO2-compensatie. Dat klinkt als een behoorlijk aantal, maar steekt af tegen het totaal aantal vervoerde passagiers: 34,2 miljoen. Het komt erop neer dat 0,25 procent van de reizigers dat deed. 

"Dat is procentueel veel te laag", zegt een woordvoerder. "Daarom komen we nu ook met zo'n initiatief om het compenseren toegankelijker te maken." 

Voor dit jaar rekent KLM op in ieder geval een verdubbeling van het aantal ton gecompenseerde CO2-uitstoot. Om hoeveel passagiers het gaat, moet nog blijken.

KLM hoopt op bizarre stijging

Voor volgend jaar hoopt KLM op bizarre stijging van het aantal CO2-compenserende reizigers. Uit een kleine poll onder 400 reizigers door de luchtvaartmaatschappij blijkt dat bijna 39 procent volgend jaar van plan is om hun aandeel van de CO2-uitstoot te compenseren. Dat zou uniek zijn. Want vooralsnog blijken de reizigers niet echt warm te lopen voor de CO2-compensatie.

Ter illustratie. Als KLM in 2020 evenveel passagiers vervoert als in 2018 (34,2 miljoen), dan zou 39 procent van die reizigers neerkomen op 13,3 miljoen passagiers. Afgezet tegen aantal compenserende reizigers uit 2018 (88.000), zou dat een stijging van 15000 procent betekenen. 

De totale Nederlandse luchtvaartsector stoot volgens het CBS bijna 13 miljard kilo aan CO2 uit. Dat is bijna de helft van de totale uitstoot van broeikasgassen in transportsector. Het gros van die uitstoot vindt in het buitenland plaats. 

Compensatieprogramma’s

Luchtvaartmaatschappijen hebben al langer CO2-compenserende programma’s. Om dat te doen is het aanvinken van een vakje tijdens het boekingsproces vaak al genoeg. Bij KLM bestaat die mogelijkheid sinds 2008. Het geld dat daarmee werd opgehaald werd op verschillende manieren ingezet, zoals het financieren van biogascentrales in India en het steunen van duurzame cacaoproductie in Latijns Amerika. 

Sinds 2017 steekt KLM het geld niet meer in verschillende projecten, maar worden bomen gepland als onderdeel van een herbebossingsproject in Panama. Volgens KLM zijn er sinds de start zo'n 678.000 bomen gepland. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van