Ga naar de inhoud
Bedrijven

ACM valt binnen bij Vattenfall in onderzoek naar energiecontracten

Het onderzoek wordt gedaan naar verkooppraktijken. Dit zijn geen medewerkers van Vattenfall. Beeld © Getty Images

De ACM is bezig met een onderzoek bij een van de kantoren van Vattenfall. Dat bevestigen een woordvoerder van de toezichthouder en van het bedrijf zelf.

Het gaat om een inval bij het kantoor van Vattenfall - vroeger Nuon - in Weesp. Daar is de verkoopafdeling met ongeveer 200 medewerkers gevestigd.

"We hebben vanochtend een inval gedaan bij een energiebedrijf", zegt Jeroen Nugteren van de ACM. "Dat is onderdeel van ons onderzoek naar misleidende verkoop van energiecontracten bij consumenten", aldus de woordvoerder. Verder wil hij weinig kwijt over de inval.

Veel klachten over energiesector

Eerder dit jaar heeft de toezichthouder al aangekondigd dat ze zich zouden richten op de energiesector. De woordvoerder van de ACM wil niet direct ingaan op waarom er nu is binnengevallen bij Vattenfall, maar wil wel uitleggen waarom de ACM de energiesector in de smiezen houdt.  

"We krijgen daar veel klachten over", zegt woordvoerder Jeroen Nugteren. "Het gaat vaak over de oneerlijke verkoop van contracten, waarbij consumenten uiteindelijk de dupe zijn en bij de jaarrekening een onaangename verrassing krijgen."

Daarnaast merkt de ACM dat verkopers soms een noodzaak tot overstap suggereren, terwijl dat niet aan de orde is. Of dat consumenten onder druk worden gezet om een contract te tekenen, terwijl mensen juist de tijd moeten hebben om een offerte goed te bestuderen.

De ACM, die toezicht houdt op de markt, beschermt consumenten tegen wanpraktijken. Als bedrijven zich niet aan de regels houden kunnen er boetes opgelegd worden.

Energieleveranciers
Lees ook:
Energieleveranciers misleiden consumenten nog altijd, ACM komt in actie

Onderzoek naar verkoop

Een woordvoerder van Vattenfall bevestigt dat ACM-medewerkers aanwezig zijn in het pand. "Een inval is wat zwaar aangezet, er was geen ME nodig. Er wordt onderzoek gedaan naar de verkoopactiviteiten. We weten niet precies waar ze naar zoeken", zegt de woordvoerder.

Er wordt met verschillende medewerkers gesproken. "Wij zien de conclusies van het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Wij denken dat we bij Vattenfall de processen rond verkoop goed hebben ingericht. Dat neemt niet weg dat er dingen mis kunnen gaan, maar die nemen we dan ook heel serieus."