Bedrijven

Nog meer krediet voor het mkb: Floryn haalt 60 miljoen op om uit te lenen

11 december 2019 11:29 Aangepast: 11 december 2019 11:37
Beeld © Getty

De Nederlandse fintechstartup en kredietverlener Floryn heeft 60 miljoen euro opgehaald om uit te lenen aan het mkb. Het geld komt van NIBC bank en een aantal vermogende particulieren.

De kredieten voor ondernemers lijken de laatste tijd rijkelijk te vloeien. Vorige week nog kondigde de Amsterdamse kredietverstrekker October een nieuw investeringsfonds ter waarde van 100 miljoen euro aan.

De 60 miljoen euro die Floryn heeft opgehaald is een lening van de bank die het fintechbedrijf zelf weer uitleent aan mkb-bedrijven die zitten te springen om financiering, legt Van der Biezen uit.

NIBC en de andere investeerders laten dat soort financiering volgens de ceo graag over aan het drie jaar oude Bossche bedrijf, een digitaal platform waarmee ondernemers kredieten van 10.000 euro tot 2 miljoen euro kunnen binnenhalen. Dat geld is voornamelijk bedoeld voor werkkapitaal of groeiplannen. Bijvoorbeeld van transport- of bouwbedrijven, aldus de ceo.

Geen prijsvechter

"Het is een segment van de markt dat een grote bank zoals NIBC zelf niet bedient", zegt Van der Biezen. Tegelijkertijd springen grote banken zoals ING en Rabobank wel op de markt. Ook met behulp van startups zoals New 10, een initiatief van ABN Amro.

Voor een zakelijk krediet bij een bank betaal je al snel zo'n 5 tot 10 procent rente per jaar. Bij New 10 kun je bijvoorbeeld een bedrag tot 1 miljoen euro lenen tegen een rente van 3 tot 9,4 procent. Bij crowdfunding is dat vaak nog hoger.

Floryn zit ook in die categorie. "We zijn geen prijsvechter", zegt Van der Biezen. "Afhankelijk van het risicoprofiel van een bedrijf, betaal je voor een krediet van 150.000 euro tussen de 6 en 10 procent rente."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU investeert 100 miljoen in mkb-bedrijven

Binnen een paar seconden duidelijk

Waarom zou een bedrijf dan kiezen voor Floryn? "Wij schatten binnen een paar seconden in wat het risicoprofiel van een bedrijf is", zegt Van der Biezen. Een bedrijf hoeft alleen de banktransacties over een bepaalde periode te uploaden. Wil je 150.000 euro lenen, dan zijn gegevens over de laatste zes maanden voldoende.

Die gegevens worden volgens de ceo 'verrijkt' met niet nader te noemen data. "We zijn een echt fintech-bedrijf." Daarmee moet snel duidelijk worden of en hoe je geld mag lenen. Het zou bovendien leiden tot een kleiner percentage oninbare leningen.

Meer geld is belangrijk

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland juichten eerder al nieuwe fondsen voor het mkb toe. Wel wordt er door hen gelet op de gedragscode van Stichting MKB Financiering. Floryn is hier geen onderdeel van.

"Het is belangrijk dat het mkb, naast de bank, meer alternatieven heeft. De hoogte van de rente is vooral afhankelijk van de mate van risico van de investering en de voorwaarden", aldus een woordvoerder van de organisaties.

Floryn zelf hoopt in de volle markt vooral verder te groeien, ook in het buitenland. Het is de derde keer dat er geld op is gehaald. Vorig jaar meldde het bedrijf in totaal 100 miljoen te hebben gefinancierd. "Maar we doen er pas weer uitspraken over als we de miljard bereiken", aldus de ceo. Daar is hij nog wel even mee bezig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van