Bedrijven

Laatste poging Marqt-oprichters strandt bij rechter: overname gaat door

06 december 2019 17:25
Beeld © ANP

Ecologische supermarktketen Marqt mag worden overgenomen door concurrent Udea/Ekoplaza. De oprichters wilden een overname voorkomen en stapten naar de Ondernemingskamer, de rechtbank voor bedrijven. Die heeft vandaag besloten dat bezwaren van de oprichters een overname niet in de weg staan.

Voor oprichters Quirijn Bolle en Meike Beeren van Marqt was het een laatste poging om de overname te stoppen. Ze gingen meerdere malen naar de rechter maar vingen elke keer bot. Gisteren diende de zaak bij de Ondernemingskamer. Daar kwam oprichtster Beeren met een gepassioneerd betoog. 

Ze stelde dat Marqt beter af is in hun handen, dan in die van Udea/Ekoplaza. Volgens Beeren konden de oprichters de duurzame supermarktketen redden. Maar andere grootaandeelhouders zoals Triodos, investeerder SIV en Marqt-bestuurder Tijbbe Bouma wilden het bedrijf juist wel aan Ekoplaza verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hartenkreet oprichtster Meike Beeren: 'Wij kunnen Marqt redden'

Bedrijf maakte nooit winst

Ondanks de bezwaren van de oprichters, is de verkoopdeal in principe al rond. Triodos, Siv en Bouma denken ook dat de verkoop de enige kans is om Marqt nog te redden van faillissement. Volgens hen staat het bedrijf op omvallen. 

De supermarkt werd in 2008 opgericht door Bolle en Beeren. Het begon klein, maar groeide door verschillende investeerders uit tot een keten met 18 vestigingen. Het bedrijf maakte echter nooit winst. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabo en oud-eigenaar eisten miljoenen terug van Marqt

Angst dat vestigingen sluiten

Op enig moment deden de oprichters een stap terug, waarna er een nieuwe top werd geïnstalleerd. Toch dreigde het bedrijf dit jaar op de klippen te lopen. Rabobank en een steenrijke Belgische oud-aandeelhouder eisten 6,8 miljoen euro aan leningen op. De aandeelhouders gingen op zoek naar een koper. 

Deze herfst kwamen de aandeelhouders met elkaar in aanvaring toen bleek dat de grootaandeelhouders het bedrijf aan de concurrent wilden verkopen. De oprichters zijn bang dat er daardoor veel vestigingen dicht moeten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe eco-supermarkt Marqt in de problemen kwam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van