Bedrijven

Strandtent 'Bernie's' van prins Bernhard overtreedt de regels

06 december 2019 16:50 Aangepast: 06 december 2019 18:02
Prins Bernhard van Oranje op zijn circuit in Zandvoort. Beeld © ANP

Bernie's Beach Club, de strandclub waar prins Bernhard mede-eigenaar van is, springt niet zo netjes om met de regels van de gemeente Zandvoort. Ruim twee maanden na afloop van het zomerseizoen staan nog steeds 20 scheepscontainers op het strand.

Bernie's moet de twintig scheepscontainers met spoed van het strand halen, anders doet de gemeente het. En als het zover komt, dan gaat de rekening voor het weghalen naar Bernie's, schrijft burgemeester Hans Moolenburgh van Zandvoort aan de gemeenteraad.

Dat de gemeente optreedt is onder meer te danken aan Peter Kramer, fractievoorzitter van Ouderenpartij Zandvoort. "Wil je de kwaliteit van Zandvoort bewaken, dan moet je strakker handhaven, het moet hier geen vrijstaat worden", zegt hij.

In oktober opruimen

Hij wandelt regelmatig met zijn twee honden op het strand en merkte op dat lang niet alle ondernemers hun spullen van het strand hadden gehaald. Dat had wel gemoeten, de meeste strandtenten hebben een vergunning tot oktober.

"Bij meerdere locaties stonden nog spullen, ongelofelijk matig gehandhaafd", vertelt Kramer. Een kwestie van prioriteiten zegt hij. "Er lopen zat handhavers rond."

Na Kramers vraag om opheldering, heeft de Omgevingsdienst IJmond (ODIJ) het strand geïnspecteerd. Deze dienst handhaaft in opdracht van de gemeente milieuwetgeving. Bij die controle bleek dat bij ruim een derde van de dertig strandpaviljoens het terrein niet was achtergelaten zoals de bedoeling was.

Het strandpaviljoen eerder dit jaar. Het strandpaviljoen eerder dit jaar.

Twintig containers

De dertien strandtenten die in overtreding waren, krijgen een waarschuwing van de gemeente dat zij de boel op orde moeten brengen. Voor Bernie's houdt dat in dat twintig containers die nu nog op het strand staan, moeten worden weggehaald. 

Hoe lang het bedrijf hier de tijd voor krijgt, is onduidelijk, net als de kosten die de gemeente in rekening zal brengen als het de containers laat weghalen. Claudia Plantinga, woordvoerder van de burgemeester, reageerde niet inhoudelijk op vragen van RTL Z. 

Wel eigenaar, maar niet de exploitant

Prins Bernhard is mede-eigenaar van de beachclub via Circuit Zandvoort, waar hij ook eigenaar van is, maar niet verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Die is in handen van een exploitant die ook de bekende strandtent Bloomingdale in Bloemendaal uitbaat. Bij Bernie's en Bloomingdale werd niet direct gereageerd op vragen van RTL Z.

Volgens woordvoerder Kees Koning van het circuit is er wel contact tussen de exploitant en de gemeente over de kwestie. 

Update 17.32 uur:

Het gaat volgens Jasper Roord, de exploitant van Bernie's om een misverstand. Volgens hem staan de containers niet op terrein van de gemeente, maar op een stuk strand dat wordt gepacht van Circuit Zandvoort. En daar gelden de regels van de gemeente niet, aldus Roord. "Als ik er naast zit, dan halen we de spullen alsnog weg."

Hij voegt verder nog toe dat hij nog niets van de gemeente had vernomen over de kwestie, maar dat kon er ook aan liggen dat de beachclub op dit moment gesloten is, aldus Roord.

Op afstand

De prins loopt ook niet te koop met zijn investering in de club. Weliswaar fungeerde hij volgens het Haarlems Dagblad als trotse gastheer bij de opening in 2017, het eigendom zit verstopt achter enkele bv's. 

Bernhard is namelijk via zijn bedrijf 'Geen woorden maar daden' aandeelhouder in Chapman Andretti Partners B.V. en dat bedrijf is weer de enige aandeelhouder van Circuit Park Zandvoort B.V., blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. 

Dit bedrijf is op zijn beurt weer de eigenaar van het vastgoed van de beachclub, blijkt uit gegevens van het Kadaster. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Milieuclubs willen opnieuw verbouwing circuit Zandvoort laten stilleggen 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van