Bedrijven

Kweekvlees-startup haalt 9 miljoen op om varkensvlees te maken

06 december 2019 14:33 Aangepast: 09 december 2019 14:52
Oprichters Daan Luining (links) en Krijn de Nood Beeld. Beeld © Meatable

De Nederlandse startup Meatable heeft in een nieuwe investeringsronde 9 miljoen opgehaald om het bedrijf verder uit te breiden. Het doel is om uiteindelijk echt vlees voor de massa te produceren, zonder dat er een dier voor hoeft te sneuvelen.

De nieuwe investering komt bovenop een eerdere investeringsronde vorig jaar, waarbij 3,5 miljoen euro werd opgehaald.

Meatable is het Delftse bedrijf van oprichters Krijn de Nood en Daan Luining. De startup werkt aan de ontwikkeling van kweekvlees. Dat is echt vlees, gekweekt in een laboratorium uit dierlijke cellen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

'Slachtvrije' hamburger nadert: weer miljoenen voor Hollands kweekvlees

Uniek patent

Het bedrijf is zeker niet de enige speler op de ontkiemende kweekvleesmarkt, maar naar eigen zeggen hebben ze een uniek voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Eerder vertelden de ondernemers tegen RTL Z dat zij een patent hebben op een speciale techniek die ontwikkeld is aan twee van de beste universiteiten ter wereld: Cambridge en Stanford. Daardoor kunnen zij uit slechts één stamcel uit een navelstreng van een dier uiteindelijk een stuk vlees kweken.

Spiercellen en vetcellen

"Die kan zich delen tot elke cel die je maar wilt", vertelde De Nood. "In de ene tank maken we spiercellen en in de andere vet. Samen geven ze de smaak die nodig is voor lekker vlees."

Ten opzichte van de concurrentie is dat een flink voordeel, want die hebben een constante stroom aan nieuwe dierlijke cellen nodig.

Eerste stuk varken in de zomer

Het kweken van een hamburger neemt nu zo'n drie weken in beslag. Meatable is begonnen met het kweken van rundvlees, maar voegt daar nu varkensvlees aan toe. Het is de bedoeling om in de zomer van volgend jaar het eerste stukje gefabriceerd varkensvlees op te leveren.

Het kweken van vlees heeft een aantal flinke voordelen ten opzichte van traditioneel vlees. Ten eerste hoeven er geen dieren voor geslacht te worden, maar minstens zo belangrijk is dat het veel milieuvriendelijker is. Voor kweekvlees is namelijk 96 procent minder water nodig en 99 procent minder grond.

Durfkapitaal

De nieuwe geldinjectie voor Meatable wordt opgehoest door een aantal investeerders, waaronder durfinvesteerders BlueYard en Union Squares en Taavet Hinrikus, de oprichter van TransferWise.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van