Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Uber doet boek open over misbruik: 3000 meldingen in 2018

06 december 2019 09:15
Een zelfrijdende Uber-auto. Beeld © AFP

Uber heeft een langverwacht rapport gepubliceerd over meldingen van seksueel misbruik, dodelijke ongevallen en geweld tijdens ritten met de taxi-app in de VS. Vorig jaar werden er ruim 3000 meldingen over seksueel misbruik geregistreerd.

235 keer werd er melding gemaakt van verkrachting met penetratie, de zwaarste categorie die Uber onderscheidt. Poging tot verkrachting werd 280 keer geregistreerd.

Chauffeurs ook vaak slachtoffer

Uber benadrukt in het rapport keer op keer dat het aantal meldingen extreem klein is, afgezet tegen het totaalaantal gemaakte ritten. In 2018 kwam het aantal meldingen van seksueel geweld als percentage van het aantal gemaakte ritten uit op 0,0002 procent.

Opmerkelijk is dat het slachtofferschap bijna gelijk verdeeld is over chauffeurs en passagiers. 45 procent van de daders was passagier, 54 procent chauffeur. In de overige 1 procent ging het om een derde partij, die niet verder bij de rit betrokken was.

Dodelijke ongelukken

Het aantal doden tijdens Uber-ritten kwam uit op 107 in de jaren 2017 en 2018 samen. Wat neerkomt op iets minder dan 0,6 doden per 100 miljoen gereden mijlen (ruim 160 miljoen kilometer).

En daarmee lijkt Uber een behoorlijk veilige manier van vervoer te zijn. Het landelijk gemiddelde in de VS ligt namelijk op ongeveer het dubbele.

Daar is wel een kanttekening bij te maken: het landelijk gemiddelde wordt namelijk berekend door alle verschillende voertuigsoorten die betrokken zijn bij dodelijke ongelukken op een hoop te gooien. In het geval van Uber gaat het altijd om ongelukken waarbij minstens één personenauto is betrokken.

Doden door geweld

In de afgelopen twee jaar kwamen er 19 mensen om het leven door fysiek geweld. 8 keer ging het om een passagier, 7 keer een chauffeur en 4 keer liet iemand anders, zoals een omstander bij een vechtpartij rond een Uber, het leven.

In totaal is het aantal ritten met een incidentmelding, klein of groot, slechts een kleine fractie van het totaal. Na 0,1 procent van de ritten kreeg Uber een melding van een veiligheidsprobleem.

De serieuze incidenten die in het rapport worden beschreven hadden samen betrekking op slechts 0,0003 procent van alle ritten, aldus Uber.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore