Bedrijven

Saudi Aramco wil 25,6 miljard dollar ophalen bij grootste beursgang ooit

05 december 2019 20:57 Aangepast: 05 december 2019 21:07
Een medewerker van Saudi Aramco bij de installatie in Tanajib. Beeld © ANP

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco verwacht 25,6 miljard dollar (23 miljard euro) op te halen in de beursgang. Aandelen krijgen een prijs van 32 riyals, of 8,53 dollar per stuk.

Dat maakt het de grootste beursgang ooit. De vorige grootste beursgang, die van Alibaba, haalde 25 miljard dollar op in 2014. 

Het staatsoliebedrijf verkoopt drie miljard aandelen tegelijk voor 8,53 dollar per stuk. Samen vertegenwoordigen die aandelen 1,5 procent van het bedrijf.

Met de prijs van 8,53 dollar per aandeel komt de totale bedrijfswaarde uit op 1,7 biljoen dollar. Een biljoen is een 1 met 12 nullen, ofwel duizend miljard. Ter vergelijking: Apple is op dit moment 1,18 biljoen dollar waard. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe aantrekkelijk is Saudi Aramco eigenlijk voor beleggers?

Tegenvallende interesse

Er wordt al jaren gewacht op de beursgang. Kroonprins Mohammed Bin Salman had zijn zinnen gezet op een waardering van 2 biljoen dollar, maar vooral interesse uit het westen viel tegen. Roadshows naar Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden geannuleerd toen duidelijk was dat institutionele beleggers geen interesse hadden.

Het bedrijf is zeer winstgevend. In 2018 werd er 111 miljard dollar omgezet. Toch was al vrij snel duidelijk dat de 2 biljoen dollar die Bin Salman als waardering wilde, niet gepikt werd door de markt. Die had er niet meer dan zo'n 1,5 biljoen euro voor over. Dat was voor Saudi Aramco ook reden om niet 5 procent van de aandelen naar de beurs te brengen, maar 1,5 procent. En zo wordt er dus ook veel minder geld opgehaald dan gehoopt. 

"Dat moet Bin Salman slikken, en dat is pijnlijk voor hem", zegt beurscommentator Durk Veenstra. "Westerse beleggers hebben bedankt. Het geld moet nu komen van Arabische partijen en particulieren die aandelen kopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is Saudi Aramco: het gigantische oliebedrijf dat naar de beurs wil

Veel steun uit regio

Volgens CNBC hebben onder meer de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit toegezegd flink bij te dragen aan de beursgang. Het Koeweitse investeringsfonds zou 1 miljard dollar uitgeven, Abu Dhabi 1,5 miljard.

Verder worden de aandelen vooral gekocht door Saoedische fondsen en bedrijven, rijke lokale families en Saoedische miljardairs. Volgens Samba Capital, een bedrijf dat de beursgang begeleidt en Saudi Aramco adviseert, komt ongeveer 10 procent van de biedingen van buitenlandse investeerders.

'Af van het olie-infuus' 

Het is volgens Veenstra vooral de vraag wat er nu gaat gebeuren. "Het gaat de kroonprins niet om de grootste IPO ooit. Hij wil dat geld hebben om de economie volledig om te draaien, voor de olie op is of de wereld andere brandstoffen vindt. Ze moeten wel naar de beurs", zegt Veenstra.

"De berg olie waar het land op zit was lange tijd de garantie voor welvaart", zegt Veenstra. "Nu moet het land afkicken van het olie-infuus."

De kroonprins heeft een groot plan klaarliggen, Vision 2030, waarmee hij zijn economie concurrerender wil maken. Het aandeel van de private sector moet vergroot worden, er moeten meer buitenlandse investeringen worden aangetrokken. De kroonprins wil ook meer inzetten op hernieuwbare energie, toerisme en het delven van andere grondstoffen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van