Bedrijven

Leroy mag commissaris blijven bij Ahold, ondanks aandelenschandaal

05 december 2019 15:43 Aangepast: 05 december 2019 15:50
Dominique Leroy. Beeld © EPA

Dominique Leroy, de Belgische die een baan als ceo bij KPN aan haar neus voorbij zag gaan vanwege verdenking van handel met voorkennis, kan voorlopig wel aanblijven als commissaris bij Ahold Delhaize. Het bedrijf geeft haar het voordeel van de twijfel zolang het onderzoek van de Belgische toezichthouder op de financiële markten nog loopt.

Het onderzoek naar mogelijke handel met voorkennis heeft voor haar commissariaat bij Ahold nog geen gevolgen gehad, vertelt Ahold Delhaize-woordvoerder Maarten van Tartwijk. Leroy zit nog steeds in de raad en voert haar taken gewoon uit. "Daar is niets aan veranderd."

Onderzoek loopt nog 

Leroy is volgens Van Tartwijk niet gevraagd om hangende het onderzoek een stap terug te doen. Of dat verandert als Leroy schuldig wordt bevonden, wil het bedrijf niet zeggen. "Over het onderzoek dat loopt en de mogelijke uitkomst willen wij niet speculeren."

De Belgische topbestuurder zit sinds 2016 in de raad van commissarissen bij supermarktgigant Ahold Delhaize. Ze neemt onder andere zitting in de belangrijke commissie die moet toezien op goed bestuur en benoemingen binnen de organisatie.

Handel met voorkennis

Leroy wordt onderzocht omdat zij een forse pluk aandelen in Proximus verkocht, daags voordat ze haar vertrek als ceo bij dat bedrijf bekendmaakte. Omdat het aftreden van een ceo invloed kan hebben op de aandelenkoers, was de verkoop mogelijk illegaal.

Leroy zou eigenlijk enkele maanden later de nieuwe baas van KPN worden, maar haar benoeming werd ingetrokken toen bleek dat het onderzoek naar handel met voorkennis was gestart.

Hoe lang dat onderzoek nog gaat duren is niet duidelijk. Het is in ieder geval nog niet afgerond. Dat is alles wat woordvoerder Johan Corthouts van de FSMA, de Belgische evenknie van de AFM, kwijt wil over de zaak. 

Niet aanblijven bij veroordeling

Errol Keyner, de vice-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), vindt dat Leroy niet kan aanblijven als commissaris als ze veroordeeld zou worden.

Maar zolang het onderzoek loopt, is hij 'wat milder'. Wat Keyner betreft hoeft Leroy zich dan ook niet terug te trekken bij Ahold. Als commissaris ben je geen boegbeeld van het bedrijf, zegt hij. "Je staat minder in de spotlight, een onderneming heeft er minder snel last van als je onderwerp bent van discussie." 

Dat is dan ook het grote verschil met haar benoeming als ceo bij KPN. De VEB wilde niet dat Leroy benoemd zou worden voordat het onderzoek naar haar was afgerond. Uiteindelijk besloot KPN dus om haar kandidatuur in te trekken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van