Bedrijven

Balsamico is geen beschermde naam en mag ook uit Duitsland komen

05 december 2019 09:14 Aangepast: 05 december 2019 09:22
Balsamicoazijn wordt in Italië vaak gerijpt in houten vaatjes. Beeld © Getty Images

Balsamico is geen beschermd woord. Dus ook bedrijven buiten Italië mogen balsamico produceren en verkopen. Dat heeft het Europese Hof besloten. De uitspraak is een tegenvaller voor de azijnmakers uit het Italiaanse Modena, die het goedje graag exclusief houden.

Balsamicoazijn komt oorspronkelijk uit Italië en de bekendste makers zitten in de Italiaanse provincie Modena. Maar om een flesje azijn balsamico te noemen hoeft de inhoud niet uit Italië te komen.

De smaakmaker kan ook in Duitsland gemaakt worden. Het bedrijf Balema uit het Duitse Kehl verkoopt bijvoorbeeld 'Deutsches Essig-Brauhaus 1868 Balsamico'.

Balsamico mag ook uit Duitsland komen, vindt de rechter Balsamico mag ook uit Duitsland komen, vindt de rechter

Tegen het Italiaanse zere been

Dit is tegen het zere been van de Italiaanse balsamicomakers uit de regio Modena. Sinds 2009 is de volledige naam 'Aceto Balsamico di Modena' een zogenaamde Beschermde Geografische Aanduiding. Alleen azijn uit Modena mag deze specifieke naam hebben.

De Italiaanse producenten wilden dat het Duitse Balemo de term balsamico daarom van zijn flesjes haalt en dat wilden ze afdwingen bij de rechter, maar die oordeelde anders.

Balsamico betekent zoetzuur

'Aceto Balsamico di Modena' is weliswaar een beschermde naam, maar de losse woorden zijn dat niet volgens het Europese Hof. Aceto betekent niets minder dan azijn in het Italiaans en balsamico is een bijvoeglijk naamwoord waarmee de zoetzure smaak wordt aangeduid.

Balsamico kan uit Modena komen, maar ook uit die andere Italiaanse provincie Emilia. Of dus uit Duitsland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van