Panama Papers

Rijke Nederlandse zussen moeten openheid geven over trustfondsen

04 december 2019 16:56 Aangepast: 04 december 2019 17:42
Het gebouw in Panama City waarin de firma Mossack Fonseca is gevestigd. Beeld © EPA

De stiefdochters van Jos van der Vorm moeten de Belastingdienst alsnog informatie geven over geld dat in hun naam op de Britse Maagdeneilanden was gestald. Dat heeft de rechter bepaald. De Belastingdienst kwam de trustfondsen op het spoor omdat ze genoemd werden in de zogenaamde Panama Papers.

Pikant detail: Jos van der Vorm die de fondsen opzette, was zelf jarenlang lid van de Belastingkamer van de Hoge Raad.

De Belastingdienst jaagt al drie jaar op het vermogen van de stiefdochters. In 2016 kwam namelijk de administratie van Mossack Fonseca, een Panamees bedrijf dat gespecialiseerd is in het opzetten van offshore-bedrijven, op straat te liggen. Daarmee werd duidelijk wie belastingen ontwijkt of ontduikt. 

Vennootschappen

Jos van der Vorm liet in 1997 een ingewikkelde constructie optuigen om een deel van zijn vermogen buiten het zicht van de fiscus te houden, zo bleek uit de gelekte documenten. Hij bracht ongeveer 7,5 miljoen euro onder in drie buitenlandse vennootschappen, waarvan er twee vernoemd waren naar de twee stiefdochters.

Het beheer van het trustfonds was in handen van Willem van der Vorm, de zoon van Jos. Die maakte regelmatig geld vanuit de fondsen over aan zijn stiefzus, onthulden Trouw en het FD eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijke families: zo vergaarden de Van der Vorms 9 miljard euro

Kort geding

Vanaf 2017 probeerde de Belastingdienst informatie te krijgen van de vrouwen over de fondsen, maar zonder succes. De stiefdochters beweren niets van de erfenis te weten.

Reden voor de Belastingdienst om dan maar een kort geding aan te spannen, waar nu uitspraak in is gedaan. De rechter acht de kans klein dat de vrouwen niets van het geld wisten, ze hadden zich toch moeten afvragen waar steeds het geld dat ze kregen vandaan kwam.

De trustfondsen zijn overigens in 2016 opgeheven, het geld is op Zwitserse bankrekeningen van de twee vrouwen gestort. Jos van der Vorm is overleden. Maar als de Belastingdienst op basis van de boeken oordeelt dat er is gefraudeerd, moeten de vrouwen alsnog miljoenen betalen.

Rijke familie

De familie Van der Vorm heeft een geschat vermogen van 8,5 miljard euro, zo schatzakenblad Quote. Daarmee zijn de Van der Vorms goed voor de tweede plek in de lijst van rijkste Nederlandse families. Hun inkomen is wel met 6,6 procent gedaald ten opzichte van 2018. 

De familie werd rijk door investeringen in de Holland Amerika Lijn (HAL). Nico van der Vorm en zijn zoon Martijn verkochten het cruisebedrijf in 1988 aan een Amerikaanse concurrent. Die verkoop leverde 1,2 miljard gulden op, omgerekend ruim een half miljard euro.

Met dat geld werd investeringsmaatschappij Hal Investments opgericht, waarmee nog eens miljarden werd verdiend. HAL Investments stak geld in maritieme bedrijven, zoals baggeraar Boskalis en tankopslagbedrijf Vopak. Maar ook investeerde het in andere sectoren.

Zo kocht Martijn van der Vorm in 1996 het Nederlandse Pearle, en bouwde daaromheen een wereldwijde divisie brillenwinkels. In 2015 bracht Van der Vorm dat bedrijf, GrandVision, naar de beurs.Geheel in de traditie van de familie werd ook dit geld opnieuw geïnvesteerd. Zo nam HAL een belang in webwinkel CoolBlue 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van