Ga naar de inhoud
Bedrijven

Beleggen in woningen? Rendement in Heerlen en Almelo het hoogst

In Heerlen kunnen beleggers veel winst maken op de woningmarkt.

Dit jaar investeren beleggers een recordbedrag van 8,5 miljard euro in de woningmarkt. In Súdwest-Fryslân, Heerlen en Almelo kunnen beleggers het meeste winst maken, maar het risico is daar ook hoog, want de kans op leegstand in deze plaatsen is vrij hoog.

Vastgoedadviseur Colliers verwacht dat dit jaar een recordbedrag geïnvesteerd wordt in de woningmarkt. "Wij zien wat er aankomende weken nog in de pijpleiding zit en verwachten dat het beleggingsvolume richting de 8,5 miljard euro gaat", zegt Frank Verwoerd, hoofd onderzoek bij Colliers.

Breda en Haarlem minst risicovol

Uit het rapport blijkt dat het rendement in Almelo, Súdwest-Fryslân en Heerlen het hoogst is. In deze gemeenten zijn de huizen relatief goedkoop en de huurinkomsten hoog: een perfect recept voor een hoog rendement op de investering. Tegelijkertijd is het risico op leegstand in deze plaatsen wel groter.

Het minste risico lopen beleggers in Haarlem, Haarlemmermeer, Westland en Breda. In deze gemeenten stijgt de vraag naar huurwoningen de komende jaren sterk, terwijl de bouw achterblijft.

De drie duurste plaatsen om in vastgoed te investeren zijn Amsterdam, Utrecht en Amstelveen.

Risico voor beleggers stijgt

Verwoerd wijst erop dat de risico's voor beleggers op de woningmarkt groeien. Gemeenten willen de huur in de vrije sector betaalbaar houden, maar het is niet duidelijk wat het woningmarktbeleid van de overheid wordt op dit gebied. "In Den Haag is de huisvestingsverordening aangepast. Door het inkomensbeleid zijn de verhuurkansen gedaald voor beleggers", zegt onderzoeker Verwoerd.

"Wij herkennen dat de lopende discussies over maatregelen ter regulering de onzekerheid onder beleggers vergroot", zegt de directeur van woningbelegger Vesteda, Gertjan van der Baan.

Minder aanbod bestaande woningen

Volgend jaar zullen de investeringen door beleggers in de woningmarkt met 20 tot 30 procent teruglopen, blijkt uit het rapport. Een belangrijke reden is dat er minder nieuwe huizen worden opgeleverd. De stikstofdiscussie heeft ervoor gezorgd dat er minder woningen worden gebouwd. "We zien zeker dat onder andere door de stikstofcrisis nieuwbouwprojecten lastig van de grond komen", aldus Van der Baan van Vesteda.

Daarnaast zijn er veel institutionele beleggers die de laatste jaren hun portefeuille hebben opgeschoond. "Ze hebben veel bestaande woningen verkocht om nieuwbouw terug te kopen. Dit doen ze om hun portefeuille te verduurzamen", verklaart Verwoerd. Dit proces komt volgens hem aankomend jaar ten einde waardoor er minder bestaande woningen beschikbaar komen.

Verwoerd verwacht dat er volgend jaar zo'n 5 miljard euro geïnvesteerd gaat worden in de woningmarkt.