Bedrijven

Essent mag duurzame energieaanbieder Vandebron overnemen

04 december 2019 10:11
Een laadstation van Vandebron langs de A12 Beeld © ANP

Energiebedrijf Essent mag Vandebron definitief kopen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) besluit dat na de overname voldoende concurrentie overblijft op de energiemarkt.

Vandebron is een bedrijf dat huishoudens en bedrijven koppelt aan lokale, duurzame, energieproducenten. Vandebron was al geruime tijd op zoek naar een nieuwe investeerder, omdat een aandeelhouder van zijn belang af wilde. Hoeveel Essent betaalt voor de overname, maken de bedrijven niet bekend.

Meer keuze

Met de overname van Vandebron heeft Essent, de grootste energieleverancier van Nederland, voor ieder type consument een merk om te kiezen, vertelde de woordvoerder eerder aan RTL Z. Essent zelf als hoofdmerk, Energiedirect voor de 'prijsbewuste consument' en Vandebron voor klanten die duurzame stroom belangrijk vinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Vandebron lanceert lokale marktplaats voor zonne-energie

Essent was al marktleider op de Nederlandse energiemarkt. Essent was al marktleider op de Nederlandse energiemarkt.

Duitse eigenaar

Essent zelf is overigens al weer enige tijd in Duitse handen. In 2009 verkochten de toenmalige eigenaren - gemeenten en provincies - het bedrijf aan de Duitse energiereus RWE.

Dat bedrijf splitste zichzelf in 2016 op, met Innogy als aparte tak voor de duurzame energieactiviteiten. Dat bedrijf kwam in september van dit jaar in handen van E.ON, een ander Duits energiebedrijf. 

Het in 2014 opgerichte Vandebron heeft ruim tweehonderd energiebronnen, vaak boeren met een windmolen of zonnepanelen, en meer dan 200.000 klanten. Essent, dat geen eigen energiecentrales heeft, levert stroom en gas aan ruim 2,5 miljoen klanten in Nederland. Het bedrijf is onderdeel van energiereus E.ON, dat in verschillende Europese landen zo'n 50 miljoen klanten heeft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van