Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Opnieuw inval bij kantoren Volkswagen om dieselfraude

03 december 2019 18:54 Aangepast: 03 december 2019 19:27
Het dieselschandaal kostte Volkswagen al 30 miljard euro. Beeld © ANP

De Duitse autoriteiten hebben invallen gedaan bij kantoren van autoconcern Volkswagen in het onderzoek naar de dieselfraude bij het bedrijf. De doorzoeking was gericht op bepaalde individuele verdachten rond het gesjoemel met uitstootwaarden van dieselauto's van Volkswagen.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Braunschweig bekendgemaakt. De doorzoeking in Wolfsburg werd gedaan door opsporingsambtenaren uit de stad in deelstaat Nedersaksen.

Volkswagen heeft inmiddels aangegeven mee te werken met de autoriteiten, maar voegde er ook aan toe dat de beschuldigingen van de openbaar aanklager ongegrond zijn. Het onderzoek richt zich op dieselauto's met een motor van het type EA288.

Illegale software

Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het bedrijf met behulp van illegale software vals had gespeeld bij emissietesten. Op basis van geen GPS-activiteit, het niet bewegen van de auto terwijl de wielen wel draaien en een niet-bewegend stuur wist de auto dat het in een test zat. Daardoor leken miljoenen dieselauto's minder vervuilend dan ze waren.

In het onderzoek naar de fraude viel de Duitse justitie al vaker bij Volkswagen in. Het schandaal heeft het concern, waar ook merken als Audi, Porsche en Skoda onder vallen, inmiddels al vele miljarden aan boetes en schadevergoedingen gekost. Totaal is de Duitse autobouwer al zeker 30 miljard euro kwijt, maar er lopen nog verschillende rechtszaken.

Bestuur aangeklaagd

Ruim twee maanden geleden werd bekend dat hetzelfde Openbaar Ministerie in Braunschweig de huidige topman van het Volkswagenconcern, Herbert Diess, vervolgt vanwege misleiding van beleggers over de gevolgen van het dieselschandaal. Ook president-commissaris Hans Dieter Pötsch en oud-topman Martin Winterkorn zijn aangeklaagd.

De drie mannen zouden hun plicht hebben verzaakt om beleggers goed te informeren over zaken die gevolgen zouden kunnen hebben voor de beurskoers. Volgens de aanklagers wisten ze uiterlijk eind juli 2015 al van de miljardenschade die het concern boven het hoofd hing. Uiteindelijk werd dit pas halverwege september van dat jaar bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van