Ga naar de inhoud
Bedrijven

Picnic hoeft zich niet te houden aan supermarkt-cao

Een bezorger van boodschappendienst Picnic. Beeld © ANP

Online supermarkt Picnic is niet verplicht om al zijn werknemers te betalen volgens de cao voor levensmiddelenbedrijven. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank van Amsterdam dinsdagochtend besloten in een rechtszaak die was aangespannen door FNV.

Volgens de rechter hoeft alleen de verkooptak van Picnic zich te houden aan de supermarkt-cao. Dat komt in de praktijk vooral neer op kantoorfuncties, die op hun beurt weer zijn uitgesloten van de cao. Wel moet Picnic bij deze groep werknemers voldoen aan de pensioenverplichtingen van deze cao.

Tien vennootschappen

Picnic heeft zijn bedrijf ondergebracht in tien verschillende vennootschappen voor onder meer opslag, distributie en software-ontwikkeling. Volgens FNV zouden al deze vennootschappen onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf moeten vallen, maar de kantonrechter gaat daar niet in mee.

Volgens de rechter vat FNV 'de werkingssfeer van de cao te ruim op' en vallen niet alle activiteiten van de online supermarkt onder de supermarkt-cao.

'Een truc'

"Dat neemt niet weg dat het een truc is van Picnic om medewerkers structureel onder te betalen", zegt FNV-bestuurder Karin Heynsdijk. Ook zou het bedrijf volgens haar op deze manier oneerlijk concurreren met andere supermarkten.

Picnic-oprichter Michiel Muller is content met de uitspraak van de rechter. "In de cao staat heel duidelijk welke activiteiten er wel en niet onder vallen. Dat wist FNV voorafgaand aan deze rechtszaak ook."

'Betere betalers'

De suggestie van de FNV dat werknemers worden onderbetaald, weerspreekt hij met klem. "Dat klopt gewoon niet. Niet om onszelf op de borst te slaan, maar wij behoren tot de betere betalers in de sector", zegt Muller.

Gevraagd naar welke bedrijven hij daarmee bedoelt, noemt Muller andere bedrijven met een distributienetwerk in Nederland, zoals Coolblue, Sligro en Hema.

Beroep of samenwerken

FNV heeft drie maanden de tijd om eventueel in beroep te gaan tegen de uitspraak. Heynsdijk: "We willen het vonnis eerst bestuderen, maar blijven hoe dan ook strijden voor deze werknemers."

Muller wil graag samenwerken met de vakbond. "Het zou fijn zijn als FNV niet langer het conflict en de publiciteit zoekt, maar met hun expertise meedenkt over het opzetten van een cao voor e-commerce-bedrijven."

Zo'n cao moet volgens hem voorkomen dat straks een buitenlandse partij zoals Amazon naar Nederland komt en alleen maar zzp'ers uit Zuid-Europa inzet. Muller: "Een e-commerce-cao is voor iedereen beter."

Picnic
Lees verder:
Picnic sluit zich toch aan bij een cao, maar niet degene die FNV wil