Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Bezopen' brillenbaas van Pearle grijpt opnieuw naast ontslagpremie

Beeld © Getty Images

Leo van Welij, die eind vorig jaar na signalen van wangedrag moest vertrekken als algemeen directeur van de brillenketen Pearle en Eyewish, heeft ook zijn hoger beroep tegen zijn ontslag verloren. Daarmee kan hij definitief fluiten naar een ontslagvergoeding van 3 miljoen euro.

Van Welij trad in de zomer van 2016 aan als topman van Grandvision Benelux, waaronder de ruim 800 brillenwinkels van Pearle en Eyewish in Nederland, België en Luxemburg vallen.

Grandvision Benelux is een van de belangrijkste onderdelen van de beursgenoteerde brillengigant Grandvision, dat afgelopen zomer voor 7 miljard euro werd overgenomen door EssilorLuxottica.

Begin dit jaar meldde RTL Z dat Grandvision Van Welij op straat wilde zetten na signalen over agressief gedrag, drankmisbruik, vriendjespolitiek en het creëren van een angstcultuur binnen het bedrijf.

Ontslag

Volgens de directeur wilde Grandvision hem ten onrechte aan de dijk zetten, maar de Utrechtse kantonrechter was dat niet met hem eens. Omdat de ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsrelatie vooral aan de directeur te wijten was, had hij volgens de kantonrechter bovendien geen recht op een hoge ontslagvergoeding.

In plaats van de door hem geëiste 3 miljoen euro kon het brillenbedrijf volstaan met een vertrekpremie van nog geen 30.000 euro. Nu blijkt dat Van Welij tegen die uitspraak in hoger beroep is gegaan.

Medicijngebruik

Daarin benadrukte hij opnieuw dat de aantijgingen aan zijn adres onterecht waren. De verschijnselen van alcoholgebruik – dranklucht, onduidelijke spraak, rode ogen, onredelijk gedrag en van een stoel vallen - zouden het gevolg zijn van overbelasting en een medicijn tegen allergie.

Ook ontkende hij de woedeaanvallen en intimidatie. Werknemers zouden hem willen beschadigen omdat hij een harde reorganisatie in België had uitgevoerd.

Ontslag terecht

Maar ook in hoger beroep trok Van Welij aan het kortste eind. Uit een onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat ook het gerechtshof in Arnhem oordeelde dat Grandvision de directeur terecht heeft ontslagen. Volgens het hof wist de directeur de signalen over het wangedrag niet voldoende te ontkrachten. 

Grandvision kon vanochtend nog geen commentaar geven op de uitspraak. Van Welijs advocaat Roel Voorink laat weten niet in cassatie te zullen gaan, maar wil verder geen toelichting geven. "Dat hebben wij zo afgesproken."