Bedrijven

DSM-topman Feike Sijbesma stapt in februari op, krijgt twee opvolgers

02 december 2019 07:08 Aangepast: 02 december 2019 09:36
Topman Feike Sijbesma van DSM. Beeld © ANP

Na dertien jaar aan het roer bij DSM verlaat Feike Sijbesma het speciaalchemieconcern. Hij legt zijn taken in februari neer en zal dan tot mei in dienst blijven, voor een zo soepel mogelijke overgang. DSM deed het onder Sijbesma op de beurs fantastisch.

Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Zijn taken worden overgenomen door bestuurders Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze, die een co-ceo-schap gaan doen.  

In het persbericht wordt Sijbesma alom geprezen. "Onder leiding van Feike Sijbesma heeft DSM een belangrijke transformatie doorgemaakt: van bedrijf in bulkchemicaliën naar een bedrijf dat zich richt op voeding, gezondheid en duurzaam leven."

Sijbesma: het was een eer

Sijbesma zegt in een verklaring dat het 'een eer was om DSM voor zo'n lange tijd te leiden'. Wat hij na mei gaat doen, zal hij later bekendmaken. 

Zijn opvolgers zeggen over hun co-ceo-schap dat ze op deze manier 'het beste het bedrijf kunnen dienen' en het succes van DSM kunnen voortzetten. Bij DSM werken 22.000 mensen, de omzet kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 2,3 miljard euro. 

Duurzaam ambassadeur?

Misschien gaat Sijbesma wel verder met duurzaamheid, maar dan als een soort ambassadeur voor het bedrijfsleven, denkt beurscommentator Durk Veenstra.

Hij heeft bij DSM laten zien dat je wel degelijk als bedrijf goede prestaties kunt neerzetten en lief voor het milieu kunt zijn, aldus Veenstra.

Outperformance

Beleggers zullen met plezier terugdenken aan de jaren dat Sijbesma de scepter zwaaide bij DSM. Onder zijn leiding deed DSM het op de beurs aanzienlijk beter dan de beurs als geheel. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore