Ga naar de inhoud
Bedrijven

Happy new business: dit verandert er voor zzp'ers in 2020

Beeld © Getty Images

Een nieuw jaar staat voor de deur. Ben je zzp'er of heb je plannen om voor jezelf te beginnen? Let dan even op deze nieuwe regels en aanstormende beleidsplannen.

Btw-id

Er komt een nieuw btw-identificatienummer. Alle zzp'ers moeten dat nummer vanaf 1 januari gebruiken op bijvoorbeeld hun websites en facturen. Het oude nummer werd na veel discussie vervangen, omdat het burgerservicenummer (BSN) erin staat. Daarmee schendt de Belastingdienst de privacywet.

Het nieuwe nummer heet 'btw-id', maar let op: het oude nummer heb je ook nog nodig. Intern blijft de fiscus namelijk wel werken met hetzelfde systeem, liet een woordvoerder eerder weten aan RTL Z. "We bouwen als het ware een schil eromheen, waarmee een nieuw nummer aan het oude wordt gekoppeld."

Nieuwe zzp'ers ontvangen de nummers van de Belastingdienst na het inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bestaande ondernemers hebben een blauwe envelop gehad.

Blauwe
Lees ook:
Blauwe brief gehad? Dit moet je doen met je nieuwe btw-id

De kleineondernemersregeling wordt vervangen

De overheid wil verder de regels voor btw-aftrek makkelijker maken voor alle ondernemers. Daarom verandert de kleineondernemersregeling (kor) per 1 januari. In plaats van een belastingvermindering komt er een btw-vrijstelling.

Tot nu toe hoefden ondernemers die minder dan 1883 euro aan btw in rekening brachten, dat deels of helemaal niet af te dragen. Onder de nieuwe regels worden ondernemers die maximaal 20.000 euro omzet per jaar boeken vrijgesteld van het afdragen van btw. Dat moet vooral schelen in administratieve rompslomp.

De regel geldt voor alle rechtsvormen, maar is niet verplicht. Ondernemers vragen de vrijstelling zelf aan en voor een periode van minimaal drie jaar. Je moet dus ook zelf beoordelen of de regel geschikt is voor jouw situatie. Voor 2020 kun je dat overigens niet meer doen.

Zelfstandigen
Lees ook:
Zelfstandigen opgelet: de regels voor btw-aftrek gaan op de schop

Zelfstandigenaftrek ingeperkt

Het kabinet wil de zelfstandigenaftrek in de komende tien jaar verlagen van 7280 naar 5000 euro. In 2020 wordt een eerste daling met 250 euro ingezet tot 7030 euro.

De zelfstandigenaftrek is een bedrag dat zzp'ers mogen aftrekken van hun winst, op voorwaarde dat ze dat jaar minimaal 1225 uren werken als ondernemer. Hiermee verlagen ze het bedrag waarover ze inkomstenbelasting moeten betalen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de aftrek veranderen niet.

Ook al gaat de aftrek omlaag, zzp'ers gaan er niet per se op achteruit omdat de arbeidskorting ook stijgt, zegt het kabinet. Alle werkenden, ook zelfstandigen, hebben recht op deze belastingkorting.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet wil belastingvoordeel zzp'ers fors inperken

We gaan naar twee belastingschijven

Het kabinet wil werken meer lonend maken. Nieuwe belastingschijven en belastingkortingen moeten de koopkracht een duw in de rug geven. Het zogenoemde tweeschijvenstelsel voor de inkomstenbelasting wordt daarom vervroegd ingevoerd. In plaats van drie schijven, zijn er vanaf dit jaar nog maar twee: een laag en een hoog tarief.

Schijven 2019 Percentage Inkomen
1 36,65 t/m 20.384 euro
2 38,1 20.385 t/m 68.507 euro
3 51,75 vanaf 68.508 euro
     
Schijven 2020    
1 37,35 t/m 68.508 euro
2 49,5 vanaf 68.508 euro
Werken
Lees ook:
Werken wordt lonender: de inkomstenbelasting gaat omlaag

En dan nog even over die wet DBA

Het werd afgelopen zomer nog maar weer eens een jaartje uitgesteld, de handhaving van de nieuwe zzp-wet, de wet DBA. Maar vanaf januari 2021 lijken zzp'ers er toch aan te moeten geloven.

Er komt waarschijnlijk een minimumuurtarief van 16 euro per uur en een zelfstandigenverklaring voor ondernemers die meer dan 75 euro per uur verdienen.

Daarnaast komt er waarschijnlijk ook een webmodule voor opdrachten die minder opleveren. Hiermee kunnen opdrachtgevers en zzp'ers bepalen of en hoe een opdracht uitgevoerd mag worden.

Zelfstandigen moeten zich ook gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, maar per wanneer en tegen welke kosten is nog onduidelijk. Het kabinet zegt in de zomer van 2020 met een voorstel te komen. Overigens zien zzp-organisaties meer in een basisvoorziening voor alle werkenden.

Handhaving
Lees ook:
Handhaving nieuwe zzp-wet weer een jaar uitgesteld

Koopkracht voor zzp'ers

Over de gehele linie gaat de zzp'er er volgens het kabinet dit jaar in koopkracht op vooruit, maar wel minder dan de werknemer. In 2020 stijgt de koopkracht van zzp'ers met 2 procent. Dat is 0,1 procent minder dan de koopkrachtstijging voor werknemers.

"We maken de balans tussen werknemers en zelfstandigen evenwichtiger", beargumenteerde minister Wopke Hoekstra van Financiën het huidige beleid. Om de verschillen tussen zzp'ers en werknemers te verkleinen, gaat de belasting voor werkenden harder omlaag dan die van zelfstandigen.

Zzp-tarief
Lees ook:
Zzp-tarief versus uurloon: of freelancen loont, verschilt per beroep