Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

FIOD doet invallen bij webwinkel om fraude bij import uit China

29 november 2019 12:02 Aangepast: 29 november 2019 15:03
Beeld © Fiod

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft deze week meerdere invallen gedaan bij bedrijfspanden en woningen in Arnhem en Hengelo. Het is onderdeel van een onderzoek naar btw-fraude bij een webwinkel die spullen uit China importeerde.

De betreffende webwinkel, Superaankoop.co.nl aldus het AD, is uit de lucht gehaald. Op de pagina is nu een waarschuwing van de FIOD geplaatst.

Volgens de FIOD heeft de webwinkel in de afgelopen twee jaar voor 2,5 miljoen euro aan belasting ontdoken. Bij de invoer van producten uit China zou het bedrijf ten onrechte gebruik gemaakt hebben van de zogenaamde verleggingsregeling, waarbij je btw niet bij de invoer van producten betaalt, maar bij de maand- of kwartaalaangifte.

De verdachten in deze zaak voerden die btw vervolgens alleen maar gedeeltelijk op bij hun aangifte, of deden alsof de goederen weer geëxporteerd waren zodat ze geen btw hoefden te betalen.

Goedkope producten

Door deze manier van werken kunnen producten goedkoper worden aangeboden dan bij bedrijven die wel belasting betalen. Dat wordt gezien als concurrentievervalsing, en daar wordt gezamenlijk tegen opgetreden door de Douane, Belastingdienst, FIOD en het Functioneel Parket.

De Douane kan geen concrete cijfers noemen, maar ziet 'een significante toename' in dit soort zaken waarin gesjoemeld wordt met de btw. De webwinkels waar het mis gaat, verkopen vaak goedkope producten die zij weer importeren uit China en andere landen buiten de EU.

Risico's bij bestellen

Eerder dit jaar is een voorlichtingscampagne gestart om consumenten er bewust van te maken dat aankopen doen bij (buitenlandse) webshops risico's met zich meebrengt. "Wees je bewust van wat je bestelt en in huis haalt. Los nog van kwaliteit: als een deal too good to be true voelt, dan is dat het vaak ook", zegt Douane-woordvoerder Roul Velleman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dol op Chinese koopjes: Sarah bestelde 2000 producten bij AliExpress

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore