Bedrijven

Tata Steel bevestigt: 1600 banen weg in IJmuiden

28 november 2019 07:56 Aangepast: 28 november 2019 10:43
Beeld © Vincent Bloothoofd

Het getal zong al rond maar nu heeft het Tata Steel het bevestigd: om kosten te besparen zullen er in Nederland 1600 banen verdwijnen. Komende week zal het bedrijf meer details bekendmaken.

De Europese ondernemingsraad (or) van Tata is gisteren bijgepraat over de plannen. In totaal zullen er 3000 banen worden geschrapt bij het bedrijf. Tot gisteren wilde het zelf niets zeggen over de verdeling hiervan per land. In een persbericht spreekt het nu over 1600 banen in Nederland.

In het Verenigd Koninkrijk gaat het om 1000 banen en dan nog 350 op andere plekken in de wereld. Volgens de staalfabrikant zal twee derde van de banen die verdwijnt een kantoorbaan zijn of een managementfunctie betreffen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Amper uitleg over reorganisatie Tata Steel'

Tata: stilstaan geen optie

Henrik Adam, directeur van Tata Steel Europa, stelt in het persbericht dat hij de zorgen bij werknemers begrijpt. "Verandering gaat gepaard met onzekerheid, maar we kunnen het ons als bedrijf niet veroorloven om stil te blijven staan. De wereld om ons heen verandert snel en we moeten ons daar op aanpassen."  

Leden van de ondernemingsraad en vakbondsleden uit heel Europa lieten zich gisteren teleurgesteld uit over de communicatie van Tata Steel rondom de reorganisatie. "Het was heel, heel oppervlakkig", aldus Frits van Wieringen, voorzitter van de Europese or tegen RTL Z.

OR: ontslagen geen optie

"We hebben geen goed onderbouwd plan gekregen." Binnen twee weken moet er meer bekend zijn volgens hem. "Wij moeten dat plan beoordelen maar blijven tegen die ontslagen. Wat ons betreft gaan er echt niet 1600 mensen uit."

Het schrappen van functies lossen de problemen bovendien niet op, meent hij. "Er moet geïnvesteerd worden." Van Wieringen vindt het daarnaast vreemd dat er functies worden geschrapt bij Tata Steel IJmuiden. "Het is een gezond, winstgevend bedrijf."

Hij denkt dat het nog maanden gaat duren voordat er meer bekend is. Tata Steel maakte in juni bekend het bedrijf te zullen reorganiseren. De Europese staalmarkt verkeert al tijden in zwaar weer vanwege de hoge energiekosten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van