Ga naar de inhoud
Bedrijven

Werknemers de dupe van aftakeling modeketen Witteveen

Het winkelbestand van Witteveen daalde in sneltreinvaart, van 70 naar 30. Beeld © Mathijs Smit

Al in de aanloop naar de surseance die gisteren werd verleend, blijkt damesmodeketen Witteveen in sneltreinvaart te zijn afgebrokkeld. Personeel en pandeigenaren zijn de dupe. Dat stellen bronnen tegenover RTL Z. "De afgelopen vier weken sloten al tien winkels."

Damesmodeketen Witteveen kreeg gisteren uitstel van betaling. Bewindvoerder Job Molkenboer en directeur Lex Hes moeten komende dagen kijken of een faillissement nog te vermijden is.

Volgens bronnen in en rond de onderneming zal dat niet eenvoudig zijn. Witteveen ging twee jaar geleden ook al failliet, maar werd destijds in afgeslankte vorm doorgestart door textielondernemer Lex Hes. De 70 van de 100 winkels die hij voortzette, werden verbouwd en opgefrist.

In de problemen

Maar afgelopen voorjaar ging het mis, toen zusterbedrijven van Witteveen in de problemen kwamen. Die bedrijven behoren tot het mode-imperium dat Hes afgelopen jaren door een trits overnames van kwakkelende modeketens uit de grond stampte, maar inmiddels grotendeels ineen is gestort.

Als gevolg van betalingsproblemen bij de Duitse tak van Hes' imperium ging eind juni ook het Nederlandse Vidrea Retail failliet. Bij dit zusterbedrijf van Witteveen waren onder meer 72 Nederlandse winkels van Miller & Monroe ondergebracht. Het bedrijf trad ook op als inkoper van Witteveen.

Beproeving werknemers

Volgens bronnen in en rond het retailconcern betekende dat ook het begin van de aftakeling van zusterbedrijf Witteveen. Voor het personeel van de damesmodeketen waren de afgelopen vier maanden een beproeving, waarbij de ene na de andere winkel moest sluiten als gevolg van huurachterstanden.

Volgens de eigen website van Witteveen telt het bedrijf 'meer dan 50 eigen winkels', overigens dus al 20 minder dan bij de doorstart twee jaar geleden.

Door aanhoudende winkelsluitingen in de afgelopen maanden zijn er daarvan inmiddels nog slechts 30 over. Van de 280 werknemers die Witteveen bij de doorstart telde, resteren er nog 170.

Hart en ziel

"Alleen al de afgelopen vier weken sloten zo'n tien winkels de deuren", bevestigt een woordvoerder van de Ondernemingsraad (OR). "Veel van onze medewerksters werken al heel lang met hart en ziel voor Witteveen. Het gaat je niet in de koude kleren zitten als je op je werk komt, en er hangt een dwangbevel aan de deur waarin staat dat jouw winkel dicht gaat."

Volgens de OR-woordvoerster wordt bij de gesloten winkels alles dat los en vast zit, verkocht. "Op maandag krijg je te horen dat de winkel donderdag sluit. In enkele dagen moet dan zoveel mogelijk nog verkocht worden, tot de paspoppen en de koffiekopjes in de kantine toe. Bij onze zeer loyale en trouwe werknemers hebben de problemen veel leed en verdriet opgeleverd."

'Schuldeisers onbetaald'

Curator Marie-José Cools van het failliete zusterbedrijf Vidrea/Miller & Monroe zegt deze geluiden eveneens te hebben opgevangen. "Ook is Witteveen nalatig de CAO-verhoging aan het personeel te betalen. En sommige verhuurders wachten al maanden op huur."

Volgens Cools zijn de problemen bij Witteveen niet het gevolg van een meningsverschil met de curatoren, maar van een 'spijkerharde vordering' van de failliete bedrijven op Witteveen, die het bedrijf onbetaald laat. "Witteveen is technisch failliet en betaalt al maandenlang haar schuldeisers niet."

Schuld

In een persbericht dat Lex Hes gisteren uitstuurde, legt de ondernemer de schuld juist bij de curatoren van de failliete onderdelen van zijn mode-imperium. Door een 'conflict' met hen zou 'Witteveen maandenlang niet in staat zijn geweest op een normale wijze haar winkels te exploiteren en heeft zij grote verliezen geleden.' 

In een mondelinge toelichting bevestigt Hes het grote aantal recente winkelsluitingen. "De winkels die minder goed presteerden, zijn gesloten in overleg met de verhuurders." Desgevraagd erkent hij dat ook huurachterstanden daar de oorzaak van waren. "Het was een combinatie." 

Oplossing

Hes wijst erop dat Witteveen voor 99 procent in handen was van het moederbedrijf Victory and Dreams Holding, waarvan curatoren Cools en Dulack sinds september het faillissement afwikkelen.

Hoewel hij Witteveen leidde, zouden de curatoren als grootaandeelhouders sindsdien het beleid hebben bepaald. "Voor het personeel hoop ik dat er nog een oplossing komt. Voor hen is het erg naar. Elk faillissement is natuurlijk vervelend voor werknemers."