Ga naar de inhoud
Bedrijven

Eneco komt in handen van Mitsubishi en Chubu, Shell grijpt mis

Beeld © ANP

Energiebedrijf Eneco komt zo goed als zeker in Japanse handen. Er is een deal ter waarde van 4,1 miljard euro gesloten met een consortium van Mitsubishi en Chubu.

Dat heeft Eneco vandaag bekendgemaakt. De aandeelhouderscommissie van Eneco, waarin een deel van de 44 gemeentes vertegenwoordigd is die de aandelen Eneco bezitten, is akkoord met de deal.

Gemeenten moeten besluit nemen

De komende tijd moeten alle 44 gemeenten een definitief besluit nemen of zij hun aandelen willen verkopen. De gemeenten die zijn vertegenwoordigd in de aandeelhouderscommissie vertegenwoordigen een grote meerderheid van de aandeelhouders.

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Eneco zijn unaniem voor de deal. Er is nog wel toestemming nodig van de minister van Economische Zaken. Ook de mededingingstoezichthouder zal nog akkoord moeten geven. Dat kan de Nederlandse ACM zijn, maar het kan ook bij de Europese Commissie terecht komen, vertelt een woordvoerder van de ACM.

Eneco
Meer van RTL Z:
Eneco niet naar de beurs, bedrijf wordt in meerdere rondes verkocht

Minimaal 75 procent

Uiteindelijk zal minimaal 75 procent van de aandeelhouders akkoord moeten gaan om de deal te beklinken, vertelt een woordvoerder van het consortium van Mitsubishi en Chubu. Maar de Japanners hebben er 'alle vertrouwen in' dat dit lukt, aangezien de aandeelhouderscommissie namens de gemeenten heeft onderhandeld en ook de ondernemingsraad dus positief is.

Het consortium ziet Eneco als een strategische aanwinst. Vanuit Eneco willen de Japanners verder bouwen aan hun uitbreiding op de Europese duurzame markt, vertelt de woordvoerder.

Mitsubishi en Eneco werken al sinds 2012 samen bij het realiseren van duurzame projecten, waardoor het onderling vertrouwen groot is, zegt de woordvoerder.

Shell vist achter het net

Door de overeenkomst met de Japanners vist Shell achter het net. Het olie- en gasconcern had ook een bod uitgebracht samen met pensioenuitvoerder PGGM. Ook de Rabobank had interesse in een overname van Eneco.

De overnamesom die de Japanners bereid zijn te betalen, is verrassend hoog. Eerder werd uitgegaan van een waarde van zo'n 3 miljard euro.

De industriële gigant Mitsubishi neemt 80 procent van de overname voor zijn rekening, de rest wordt betaald door energiebedrijf Chubu. 

Utrechters
Meer van RTL Z:
Utrechters grijpen naast Eneco-jackpot van 264 miljoen

Hoe nu verder?

Het bod van het consortium gaat dus definitief door als minimaal 75 procent van de aandelen te koop aan worden geboden door de gemeenten. Die gemeenten krijgen 'op korte termijn' het formele bod en een toelichting toegestuurd, zegt de woordvoerder.

Na het verzenden van die brief hebben de partijen 40 dagen de tijd om zich aan te melden voor de verkoop. Als de drempel van 75 procent dan is gehaald, gaat de transactie definitief door. Als de 75 procent dan nog niet is gehaald kan de aanmeldingstermijn nog een keertje worden verlengd met 20 dagen.

Mochten er gemeenten zijn die tegen die tijd nog steeds geen besluit tot verkoop hebben genomen, krijgen die nog 25 werkdagen de tijd om dat alsnog te doen in een zogenoemde na-aanmeldingstermijn. Als het consortium uiteindelijk meer dan 95 procent van de aandelen in bezit zou krijgen, kunnen de resterende aandeelhouders uitgerookt worden.

De aandeelhouderscommissie was niet direct bereikbaar voor commentaar.