Bedrijven

EU nog niet klaar met vooronderzoek belastingruling Shell

22 november 2019 17:02
De locatie van Shell in Moerdijk. Beeld © ANP

Shell en de Belastingdienst kunnen nog steeds niet opgelucht ademhalen in de zaak rond de belastingruling over het afdragen van dividendbelasting. Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager 'zit er nog steeds bovenop', zegt ze in een gesprek met RTL Z.

Vorig jaar oktober liet Vestager weten dat er een vooronderzoek was gestart naar een belastingafspraak tussen Shell en de Belastingdienst. Die ruling, zoals dit soort afspraken wordt genoemd, dateert uit 2004 en zorgt er tot op de dag van vandaag voor dat Shell geen dividendbelasting hoeft in te houden voor dividenduitkeringen aan Britse aandeelhouders.

Daarvoor is met expliciete toestemming van de fiscus een complexe constructie opgetuigd via een trust op het Kanaaleiland – en belastingparadijs – Jersey. In de afgelopen 15 jaar is de Nederlandse schatkist miljarden misgelopen door de deal.

Illegaal?

Toen het kabinet vorig jaar met man en macht probeerde om de dividendbelasting af te schaffen, kwam de ruling van Shell onder vuur te liggen, omdat die mogelijk illegaal is en Shell en zijn buitenlandse aandeelhouders een oneerlijk voordeel geeft.

Daarom ging ook de Europese Commissie ermee aan de slag, om te kijken of hier geen sprake is van illegale staatssteun.

Zitten er bovenop

Sindsdien werd het stil rond het vooronderzoek, maar dat is dus nog altijd aan de gang. Dat het zo lang duurt, heeft een goede reden, legt Vestager uit.

"Het probleem in deze zaken: het eerste wat je wil doen als je ze opent is ze meteen weer sluiten. Het is zo ingewikkeld en waarschijnlijk ook gemaakt om zo ingewikkeld te zijn, dat dat op zichzelf al werkt als een afschrikmechanisme", aldus de Eurocommissaris.

"Dus als we een zaak openen, en natuurlijk laten we die open, dan bijten we ons vast. Dat duurt even, dus ik kan nu geen update geven", vervolgt Vestager. Maar, zo verzekert ze, 'we zitten er nog steeds bovenop'.

Shell: wij zijn er niet bij betrokken

Wanneer hierover voor het laatst contact is geweest met het ministerie van Financiën, wist een woordvoerder niet direct te zeggen. Wel is het in het algemeen zo dat als er om documenten wordt gevraagd door Brussel, die stukken ook worden geleverd, vertelt een woordvoerder.

Shell laat weten dat zij 'niet betrokken zijn bij het proces' en dat er dus ook geen vragen aan hen zijn gesteld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van