Bedrijven

'T-Mobile Nederland is een hapklare brok voor investeerders'

21 november 2019 20:16 Aangepast: 22 november 2019 09:00
Beeld © ANP

Een van de drie grote telecomaanbieders van Nederland gaat mogelijk in de etalage. Voor consumenten kan dat grote gevolgen hebben. "Als er maar twee providers overblijven is dat funest voor de concurrentie."

Deutsche Telekom overweegt zijn Nederlandse dochterbedrijf T-Mobile naar de beurs te brengen of te verkopen, meldt het Duitse Manager Magazin donderdag op basis van bronnen. De schulden van het Duitse telecombedrijf zijn de afgelopen jaren opgelopen tot bijna 80 miljard euro en de verkoop van een bedrijfsonderdeel zou die schuldenlast flink kunnen verminderen, aldus het zakentijdschrift.

T-Mobile Nederland zou een voor de hand liggende kandidaat zijn, zegt analist Konrad Zomer van ABN Amro. Het onderdeel staat namelijk redelijk op zichzelf. "Het is een hapklare brok", zegt hij. "T-Mobile heeft een goede concurrentiepositie in Nederland. Het is zeker geen franchise zonder kans van slagen."

Ook Rudolf van der Berg, van telecomadviesbureau Stratix, noemt de keuze logisch. "Ze willen al tien jaar van T-Mobile Nederland af. Het is moeilijk te zeggen of het dit keer wel tot een verkoop komt, maar T-Mobile Nederland past niet echt bij de rest van de organisatie van Deutsche Telekom."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie akkoord met fusie Tele2 en T-Mobile

Fusie met Tele2

Opvallend genoeg is T-Mobile nog bezig met het verwerken van zijn eigen overname van Tele2, voorheen de vierde aanbieder op de Nederlandse markt. Door die overname zijn er nu nog maar drie grote telecomproviders over: KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile.

De Europese Commissie vreesde aanvankelijk dat de teruggang van vier naar drie aanbieders zou leiden tot een gebrek aan concurrentie, met als gevolg hogere prijzen, minder innovatie en uitsluiting van andere telecombedrijven zonder eigen netwerk. Na een uitgebreid onderzoek keurde Brussel de overname van Tele2 alsnog goed.

De verkoop van T-Mobile Nederland kan er in theorie toe leiden dat Nederland overblijft met nog maar twee providers. Maar analist Zomer verwacht niet dat het zo ver komt. "Als de toezichthouder daar al toestemming voor geeft, dan worden daar vermoedelijk zulke strenge eisen aan verbonden dat je je kan afvragen of een overname nog zin heeft", zegt hij.

Vermoedelijk zouden KPN of VodafoneZiggo eerst zelf onderdelen moeten afstoten, voordat ze T-Mobile mogen overnemen. "Het ligt niet voor de hand dat ze daarop zitten te wachten. Beide bedrijven hebben op dit moment niet echt een overname nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

T-Mobile draait omleiding terug na klachten traag internet

Beursgang of buitenlandse partij

Logischer zou zijn als T-Mobile Nederland naar de beurs wordt gebracht, of verkocht wordt aan een ander bedrijf.

Een andere grote Europese provider ligt niet meteen voor de hand, zegt Zomer. "Er zijn nauwelijks synergievoordelen", legt hij uit. "Elk land heeft zijn eigen regelgeving, klantencultuur en marketingstrategie. Dat brengt veel kosten met zich mee."

Volgens de analist ligt een verkoop aan een private-equityfonds meer voor de hand. Dat komt omdat de waardering voor telecombedrijven op de beurs momenteel laag is, vergeleken met andere sectoren. Zomer: "Het waarderingsnivo heeft een knal gehad in de afgelopen jaren, want de sector heeft het slecht gedaan. Dat heeft als gevolg dat het voor investeerders interessant kan zijn om nu in te stappen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

T-Mobile denkt volgend jaar landelijk dekkend 5G-netwerk te hebben

Investeren in 5G

Stratix-adviseur Van der Berg wijst erop dat een potentiële koper wel rekening moet houden met flinke investeringen. "Medio 2020 worden de nieuwe frequenties voor 5G geveild. Dat zal honderden miljoenen kosten."

Zijn collega David Yoshikawa wijst op een ander punt. T-Mobile mag dan een volwaardige concurrent zijn van KPN en VodafoneZiggo op het gebied van mobiele abonnementen, als het gaat om vaste netwerken heeft het nog een flinke achterstand.

"Je ziet dat de marketing van de andere twee er juist op gericht is om steeds meer in bundels te verkopen. Hoe meer diensten je afneemt, hoe goedkoper het wordt. Dat is een punt waar T-Mobile echt nog moet inhalen."

Zowel T-Mobile Nederland als Deutsche Telekom wilden niet inhoudelijk reageren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van