Bedrijven

'Onderzoek naar verzwijgen dood Tesla-testrijder voor beleggers'

12 juli 2016 09:18 Aangepast: 30 juli 2017 23:00
Hebben Tesla en ceo Elon Musk beleggers informatie onthouden?

De Amerikaanse beurswaakhond SEC bekijkt of Tesla de beursregels heeft overtreden door beleggers niet in te lichten over de dood van een testrijder. Later haalde Tesla 2 miljard dollar op bij beleggers, terwijl die waarschijnlijk wel hadden willen weten van het ongeluk.

De Securities and Exchange Commission (SEC) bekijkt of automaker Tesla koersgevoelige informatie heeft achtergehouden na een dodelijk ongeluk in mei met een auto die op de automatische piloot reed. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Een veertigjarige Amerikaan overleed op 7 mei toen hij met zijn zelfsturende Model-S op een vrachtwagen botste. Tesla meldde het incident bij de verkeersveiligheidsdienst, die een onderzoek heeft ingesteld, maar beleggers kregen niets te horen.

Dat had moeten gebeuren via de SEC. uiteindelijk lichtte Tesla wel beleggers in, maar deed dat pas op 30 juni.

Twee weken later emissie

Volgens de Wall Street Journal bekijk de SEC nu of het bedrijf van miljardair Elon Musk verplicht was beleggers eerder te informeren. Belangrijk daarbij is dat Tesla minder dan twee weken na het ongeluk voor 2 miljard dollar aandelen verkocht aan beleggers.

Als je aandelen koopt in een bedrijf dat werkt aan zelfrijdende auto's, dan wil je graag weten als er iets misgaat met een test en een testrijder om het leven komt, is de gedachte.

'Musk: niet op de hoogte van ongeluk met zelfrijdende auto'

Elon Musk, oprichter en grootaandeelhouder van Tesla, zegt dat hij op het moment dat het geld werd opgehaald bij beleggers wel wist dat er een ongeluk was gebeurd, maar niet dat het met een zelfrijdende auto was. Hij dacht dat het ongeluk niet relevant was voor beleggers.

Tegen zakenblad Fortune zei hij vorige week al dat hij vermoed dat de beschuldigingen onderdeel zijn van een complot om Tesla kapot te maken.

'Claim slecht voor reputatie en financiën'

Bij een emissie is een onderneming verplicht risicofactoren aan te geven. Bij een eerdere emissie zei Tesla dat een succesvolle aansprakelijkheidsclaim met betrekking tot de technologie slecht zou kunnen zijn voor de financiële situatie van het bedrijf.

In het meest recente kwartaalbericht zei Tesla dat zo'n claim voor 'substantiële' negatieve publiciteit zou kunnen zorgen over de producten en een negatief effect op het merk, de vooruitzichten en operationele resultaten zou kunnen hebben.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore