Bedrijven

Lijdensweg ministerie voorbij: belang in Saoedische bank eindelijk verkocht

21 november 2019 15:31
DNB-president Nout Wellink, premier Jan-Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos kondigen de nationalisatie van Fortis Nederland, inclusief ABN Amro, aan in 2008. Beeld © ANP

Een hoofdpijndossier minder voor het ministerie van Financiën. Het belang in de Saoedische bank SABB is eindelijk verkocht. Het afscheid van dit stukje erfenis van de nationalisatie van ABN Amro komt wel met een stevig prijskaartje. 

De staat lijdt hierdoor een verlies van 2,2 miljard euro. Daar zit een vrij uitgebreide rekensom aan vast, die verband houdt met de overname ABN Amro door drie buitenlandse banken: het Belgische Fortis, Royal Bank of Scotland en het Spaanse Santander. 

2,6 miljard euro bijgestort

Nadat Fortis in zwaar weer kwam, nationaliseerde de staat de Nederlandse tak van ABN Amro en Fortis in 2008. De staat kreeg ook een belang in het consortium dat ABN overnam, RFS Holdings. Dat kostte overigens een fiks bedrag. Omdat RFS in de rode cijfers zat, moest de staat in totaal 2 miljard en 642 miljoen euro bijstorten. 

De enige manier om dat ooit terug te verdienen, zou de verkoop zijn van de boedel van RFS. Daar zal alleen niet zo veel in. En dus meldde Jeroen Dijsselbloem, destijds minister van Financiën, in 2013 al dat 'de waarde van het staatsbelang in RFS vele malen lager is' dan wat er aan kapitaal was bijgestort. Het enige van waarde was de bank Alawwal, een Saoedische bank, die vorig jaar fuseerde met Saudi British Bank. 

Zo snel mogelijk verkopen

In mei van dit jaar meldde Hoekstra dat hij het Nederlandse belang in de fusiebank zo snel mogelijk wilde verkopen. Dat is nu gelukt. Het Nederlands Financial Investments (NLFI), dat namens de staat de belangen in de genationaliseerde banken beheert, verkocht in de afgelopen maanden een pluk aandelen in de bank. Dat leverde 156 miljoen euro op. 

Eigenlijk wilde Hoekstra het belang onderhands aan één partij verkopen, maar er kwam geen bod binnen dat hoog genoeg was. Nadat het NLFI aandelen begon te verkopen op de Saoedische beurs, kwam er alsnog een onderhands bod binnen. Dat leverde weliswaar per aandeel minder op, maar toch is het bod geaccepteerd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatsbank De Volksbank nog steeds niet klaar voor verkoop

Onderhandse verkoop

De staat wilde namelijk zo snel mogelijk van de bank af. Langer wachten op een betere prijs is mede vanwege de economische situatie in het Midden-Oosten en valutaschommelingen riskant, geeft het NLFI als argumenten om geen andere manier van verkoop te overwegen. 

Die onderhandse verkoop levert nog eens 367 miljoen euro op. Ook krijgt de staat nog een deel van wat RFS nog in kas had, 24 miljoen euro. Bij elkaar opgeteld 547 miljoen euro, waar netto 411 miljoen van overblijft. 

Kostenpost van 136 miljoen

De staat heeft namelijk nog wat kosten om de banden met de Saoedische bank definitief door te knippen. Het gaat om belastingen die het nog moet betalen aan de Saoedi's over de verkoop, transactiekosten én een schikking. Bij elkaar opgeteld naar verwachting 136 miljoen euro. 

Dat bedrag kan nog veranderen, omdat er nog wordt onderhandeld met de plaatselijke fiscus over hoeveel belasting er nog betaald moet worden over de aandelenverkoop, vertelt woordvoerder Hayat Eltalhaui tegen RTL Z.

Als we uitgaan van de 136 miljoen euro, verdient de staat 417 miljoen op het aandelenbelang. De bank keerde namelijk in totaal 6 miljoen aan dividend uit. De 417 miljoen aan inkomsten afgetrokken van de ruim 2,6 miljard euro aan investering levert dus een min op van zeker 2,2 miljard. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staat verkoopt weer pluk aandelen ABN Amro: nog 56 procent over

Valutategenvaller van 9 miljoen

De schikking à 94 miljoen was overigens om een claim uit de erfenis van het 'oude ABN Amro' af te kopen. Al voor de nationalisatie claimde Alawwal geld van ABN Amro, omdat deze een afspraak niet nakwam.

Om van die claim af te zijn, werd in 2016 een schikking getroffen, van bijna 300 miljoen dollar. Daarvan kwam omgerekend 85 miljoen euro voor rekening van de Nederlandse staat. Met de fusie van de twee banken, verhuisde de schikking mee, meldde Hoekstra in 2018

Een jaar verder, is de staat 94 miljoen euro kwijt aan de schikking, meldde Hoekstra in mei van dit jaar. Dat is onder andere te wijten aan de gestegen koers van de Saoedi-Arabische riyal. 

Met de verkoop gaat ook een langgekoesterde wens van PVV-leider Geert Wilders in vervulling, die in 2009 al Kamervragen stelde over de bank, door hem omschreven als een 'shariabank'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore