Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

ABN krijgt boete van 2 miljoen in affaire rond vertrek Zalm

21 november 2019 09:16 Aangepast: 21 november 2019 09:49
Voormalig ABN-topman Gerrit Zalm. Beeld © ANP

ABN Amro krijgt een boete van 2 miljoen euro opgelegd door beurstoezichthouder AFM, omdat het niet op tijd opening van zaken heeft gegeven over het aftreden van voormalig bestuursvoorzitter Gerrit Zalm in 2016. Toen dat nieuws eenmaal rondging, had de bank daarover openbaar moeten communiceren.

Op 18 juli 2016 meldde het Financieele Dagblad (FD) dat Zalm eerder zou aftreden en dat de raad van commissarissen was begonnen met de zoektocht naar een nieuwe baas. Dat is koersgevoelige informatie.

Omdat het ook waar bleek te zijn, vindt de AFM dat de bank beleggers openbaar had moeten informeren na publicatie door de krant.

Ernstig en verwijtbaar

"Door de overtreding konden beleggers gedurende bijna twee maanden niet weten dat de informatie uit het FD-artikel op waarheid berustte en daarmee voor hen van belang was", schrijft de AFM. Volgens de toezichthouder is de overtreding 'ernstig en verwijtbaar' en is het 'vertrouwen in de markt geschaad'.

De 2 miljoen euro is het basisbedrag voor een dergelijk vergrijp, en dat is wat de AFM betreft in dit geval voldoende.

Beroep onwaarschijnlijk

Een woordvoerder van ABN laat weten dat de bank het boetebesluit bestudeert. ABN Amro kan nog in beroep gaan, maar de kans dat dat ook gebeurt lijkt niet al te groot te zijn.

Inmiddels zijn alle betrokken personen namelijk weg bij de bank, de processen zijn aangescherpt en het vergrijp dateert alweer van enkele jaren geleden. Bovendien is het boetebedrag van 2 miljoen euro voor de bank een schijntje.

Niet eens met besluit

Toch is ABN Amro het niet eens met het besluit van de AFM. Volgens de bank was er echt nog geen besluit genomen ten tijde van de publicatie, en was er dus ook geen sprake van voorwetenschap die met de markt moest worden gedeeld.

De rvc zou hebben aangegeven dat vroegtijdig vertrek van Zalm alleen zou plaatsvinden als hij daar zelf mee in zou stemmen, iets wat hij toen nog niet van plan was. Bovendien was er 'in het geheel geen sprake van consensus' over het aftreden tussen de rvc, het NLFI (de stichting die namens de staat de aandelen in ABN beheert) en de minister van financiën.

Olga Zoutendijk

In de tijd dat dit speelde was er een hoop mis in de raad van commissarissen van ABN Amro. Dat orgaan is verantwoordelijk voor het aanstellen en wegsturen van bestuursleden, waaronder dus ook Zalm.

De raad was van mening dat Zalm moest vertrekken, maar op het moment dat het FD het artikel publiceerde zou daarover dus nog geen officieel besluit zijn genomen.

Begin vorig jaar moest de voorzitter van de raad van commissarissen, Olga Zoutendijk, vertrekken. Haar werd verweten dat ze te veel op de stoel van het bestuur ging zitten, terwijl haar taak was om toezicht te houden.

Volgens Zalm wilde Zoutendijk zichzelf op de voorzittersstoel manoeuvreren, iets wat zij zelf overigens ontkende.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van