Hoewel McDonalds in 2016 de wereldwijde omzet van het totale bedrijf met 3 procent zag dalen, trokken we ons daar in Nederland klaarblijkelijk niets van aan. In ons land steeg de omzet juist met 8,6 procent naar 732 miljoen euro. In 2015 steeg de omzet nog maar met 3,4 procent. Wat is er veranderd?
De omzet van een bedrijf kan natuurlijk groot zijn, maar uiteindelijk is de winst het belangrijkst. Hoeveel blijft er onder de streep over? Dat wil de Nederlandse algemeen directeur Manu Steijaert niet zeggen.
Hij maakt er een gokspelletje van en trekt de nodige rookwolken op. "De omzetgroei is er. De winstgroei is er ook. De vraag is: is die in dezelfde verhouding? Dat laat ik aan u over", zegt hij in een toelichting op de cijfers die het bedrijf vandaag publiceert. Hij laat wel weten dat 'de kosten voor de baten uitgaan', verwijzend naar de investeringen die het bedrijf in afgelopen jaren deed.
McDonald's ziet kansen in ruimere openingstijden
Het bedrijf voert zelf als belangrijkste reden van de omzetstijging de verruimde openingstijden aan: zes vestigingen zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week open. Op de Coolsingel in Rotterdam blijken die ruime tijden een succes te zijn: het belangrijkste uur valt daar inmiddels zelfs tussen 3 en 4 uur 's nachts.
De Nederlandse directeur ziet daarom kansen. "Ik denk het te vroeg is om te zeggen dat we overal 24 uur opengaan, maar ik denk wel dat we een nieuwe markt openen waarin we de komende jaren nog best wel wat groei zien", zegt Steijaert.
Succesvolste gerechten, volgens McDonald's
Daarnaast noemt hij als oorzaak van de omzetstijging het succes van de Maestro burger: "De verkoop is met 230 procent gestegen in 2016", zegt hij. Aantallen noemt hij niet en daarbij moet wel gezegd worden dat de burger pas eind oktober 2015 werd gelanceerd.
Afgelopen jaar opende McDonalds ook 11 McCafés in 2016. "In 2017 gaan we daar nog 40 vestigingen aan toevoegen", vertelt Steijaert. Daarnaast zijn er ruim twee miljoen nieuwe McFlurry's verkocht: een stijging van 15 procent. In tegenstelling tot de 'oude' ijsjes, kunnen klanten deze zelf samenstellen.
Bediening aan tafel
Dit jaar investeert de Nederlandse tak van het bedrijf 32 miljoen euro in de verdere uitrol van de cafés, vernieuwing van het interieur in sommige vestigingen en de opening van nieuwe vestigingen. Daarnaast wordt er een nieuw keukenconcept uitgerold zodat producten gemaakt kunnen worden op het moment dat ze besteld worden.
In 2015 is het bedrijf begonnen met bediening aan tafel. Inmiddels hebben 80 restaurants deze service. "Het idee is om twee derde van onze restaurants voor het eind van het jaar tafelbediening krijgen", zegt Steijaert.
Maar wordt McDonald's dan een restaurant, inclusief het lange wachten? Nee, zegt hij. "McDonald's staat voor een stukje gemak, prijs/kwaliteitverhouding en een snelle bediening. Het is belangrijk dat we binnen ons DNA blijven. Het is heel simpel: de gast bestelt op de manier die hij wil en wij brengen het op de manier waarop hij het wil." Vooralsnog wordt alleen in restaurants langs de weg aan tafel bediend, maar Steijaert sluit niet uit dat het bedrijf deze functie uitbreidt naar vestigingen in steden.
Is McDonald's ongezond? "Mensen maken zelf keuzes"
De fastfoodketen heeft een ongezond en vervuilend imago. "Onze rol is om daarover heel transparant en open informatie te delen met onze gasten, zodat ze zelf de juiste beslissingen kunnen maken." Volgens hem neemt het aantal verkochte producten per bestelling af en kiezen steeds meer klanten ervoor om geen groot, maar een medium menu te nemen.
Als het gaat over het vervuilende imago, dan is Steijaert blij eindelijk de vraag te krijgen. Hij noemt naast led-verlichting, waterloze urinoirs en groene energie ook een project waarbij koffiedik omgezet wordt in energie. "Daarmee wordt de CO2-uitstoot bespaard van een auto die 1,2 miljoen kilometer rijdt."
"Zijn we perfect? Nee. Krijgen we kritiek? Ja. En we zetten ook echt stappen", zegt hij.
Duurzaamheidssite Rank a Brand is nog niet helemaal enthousiast en geeft het bedrijf op basis van het duurzaamheidsrapport uit 2014 een D. In 2013 stootte het bedrijf wereldwijd 9.731 megaton van CO2 uit. In 2014 steeg dat met 6,1 procent naar 10.329 megaton.