Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Hema haalt trui uit handel om runenteken

20 november 2019 19:30 Aangepast: 21 november 2019 10:43
Op de truien staan runen die door extreemrechtse partijen gebruikt worden. Beeld © Hema

Winkelketen HEMA haalt herentruien met een runenteken-motief per direct uit de handel. Het gaat om een groene en een blauwe blauwe sweater, waarop witte runetekens worden afgebeeld.

Met de meeste tekens uit het runenschrift is niets mis, maar een van de runentekens, een zogenaamde odal rune, wordt vaak gebruikt door extreem-rechtse groeperingen als vervanging van het hakenkruis. 

De truien waren tot ongeveer acht uur 's avonds nog te koop in de webwinkel, maar daarna kregen klanten de melding dat de trui niet op voorraad was.

Nazi's

Het runenschrift bestaat voor zover bekend al sinds de derde eeuw, het bestaat uit symbolen die makkelijk in steen en hout kunnen worden gekrast. Pas veel later gingen de nazi's een deel van de tekens gebruiken.

Anno 2019 verkoopt onder meer de extreemrechtse politieke partij Nederlandse Volks-Unie sieraden met runen en een wolfsangel, een ander nazisymbool.

Niet opgevallen

Volgens de Hema was het de inkoopmedewerkers van het bedrijf niet opgevallen dat er aanstootgevende symbolen op de trui stonden.

Onduidelijk is of er klachten binnen zijn gekomen, hoeveel truien er verkocht zijn en hoe groot de voorraad nog is. Ook is dus onduidelijk hoe groot de kostenpost is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore