Bedrijven

Opslagbedrijf Vopak wil werknemers continu volgen: 'Dit gaat heel erg ver'

20 november 2019 11:05 Aangepast: 20 november 2019 13:49
Gasopslag bij Vopak. Beeld © Getty

Tankopslagbedrijf Vopak wil volgend jaar werknemers continu en op het hele terrein volgen, schrijft het Financieele Dagblad. Privacy-experts hebben sterke bedenkingen bij het plan.

Vopak wil met speciale pasjes zowel werknemers als bezoekers gaan volgen. Daarbij kan het zelfs ook nagaan of mensen staan, zitten of liggen, schrijft de krant. Volgens Vopak gaat het om een test op één van de locaties. Doel zou zijn om om te kijken of de pasjes kunnen bijdragen aan de veiligheid.

Vopak is een tankopslagbedrijf, dat vloeibare bulkchemicaliën, gassen en olieproducten opslaat en overslaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Waakhond komt handen tekort door stijging privacyklachten

Hamvraag

"Ik denkt dat dit heel erg ver gaat", zegt Sjoera Nas, privacy-adviseur bij een privacy adviesbureau. Zij schreef eerder mee aan een opinie van de gezamenlijke toezichthouders in Europa over privacy op de werkvloer. Het zijn gevaarlijke stoffen, maar de hamvraag is of het nodig is om mensen continu en op het hele terrein te volgen, aldus Nas. Vopak moet een zogeheten DPIA uitgevoerd hebben, zegt zij.

Daarmee moeten vooraf de privacyrisico's van een gegevensverwerking in kaart worden gebracht. Ook kunnen daarmee maatregelen worden genomen om de privacyrisico's te verkleinen.

DPIA

Wat Vopak kan doen is de DPIA publiceren. Daaruit zou moeten blijken dat de maatregelen noodzakelijk zijn, zegt Nas. Het gaat wel veel te ver als mensen geen enkel plekje op kantoor hebben waar ze privacy hebben, zoals de kantine of de wc, aldus Nas. 

Thomas van Essen, privacy-advocaat bij advocatenkantoor SOLV, sluit zich daarbij aan. "Ik kan mij voorstellen dat je op heel specifieke plekken waar het heel gevaarlijk is om te zijn dergelijke systemen inzet", zegt hij.

Je moet de bedrijfsbelangen afwegen tegen die van werknemers en bezoekers, maar de uitdaging voor Vopak is de vraag of het nodig is om op het hele terrein en continu werknemers te volgen, of dat je met minder vergaande middelen ook het doel kunt bereiken, aldus Van Essen.

'Anoniem'

Vopak zegt dat de pasjes aan het eind van de werkdag worden gewist en dat de gegevens alleen nog anoniem kunnen worden bekeken.

"Vanzelfsprekend zal privacy en de regelgeving hieromtrent onderdeel uitmaken van de test." Op verdere vragen wil het bedrijf niet ingaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore