Bedrijven

Van alle uitstoot door transport komt de helft van luchtvaart

20 november 2019 09:26
KLM-toestellen op thuisbasis Schiphol. Beeld © ANP

De luchtvaart is verantwoordelijk voor bijna de helft van de totale uitstoot van broeikasgassen in de transportsector. En die sector is goed voor 12 procent van alle Nederlandse uitstoot.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2018. De gehele sector was goed voor de uitstoot van 26 miljard kilogram CO2-equivalenten. Dat is bijna net zo veel als in 2012. 

Sinds 2010 stegen de emissies door de transportbranche met 3 procent, terwijl de totale emissies in die periode juist met 8 procent daalden.

Uitstoot luchtvaart gestegen

In de luchtvaart was sprake van 13 procent meer uitstoot. Bij vervoer over water en weg ging de uitstoot wel omlaag. Het CBS merkt op dat 75 procent van de uitstoot van de transportsector buiten Nederland plaatsvindt.

Bij wegvervoer wordt 30 procent buiten de grenzen uitgestoten, bij de binnenvaart 38 procent. Bij de zee- en luchtvaart wordt logischerwijs nog meer buiten de territoriale wateren en de landsgrenzen uitgestoten: respectievelijk 93 en 95 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Easyjet gaat CO2-uitstoot standaard compenseren

Uitstoot per verdiende euro

Transport is een bedrijfstak waar veel uitstoot bij vrijkomt, in vergelijking tot de meeste andere sectoren. Dat wordt uitgedrukt in de zogeheten emissie-intensiteit: de hoeveelheid uitstoot per euro die met een bepaalde activiteit wordt verdiend. 

In de periode 2010 tot 2018 daalde die emissie-intensiteit voor de sector met 8 procent, een teken dat er minder uitgestoten werd per euro toegevoegde waarde. Voor de hele economie daalde deze indicator voor uitstoot in verhouding tot wat het oplevert alleen veel harder, met 18 procent. 

Voor de luchtvaart daalde de emissie-intensiteit met 20 procent. Dat was volgens het CBS onder meer te danken aan het feit dat het aantal korte vluchten in Europa harder steeg dan vluchten naar intercontinentale bestemmingen. Ook zuiniger en vollere vliegtuigen speelden een rol.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van