Bedrijven

Inval bij ABN Amro in Frankfurt in onderzoek naar aandelentransacties

19 november 2019 14:06 Aangepast: 19 november 2019 14:59
Beeld © ANP

In een lopend onderzoek naar aandelentransacties zijn de Duitse autoriteiten vandaag binnengevallen bij ABN Amro in Frankfurt. Dat meldt de bank zelf in een persbericht. 

Het gaat om een onderzoek naar zogenaamde cum/ex-transacties. Dat zijn verkopen van aandelen rond de dividenddatum waarbij zowel koper als verkoper dividendbelasting terugvragen. Daardoor lopen belastingdiensten geld mis.

Extra informatie

"In het kader van het lopende cum/ex-onderzoek hebben de Duitse autoriteiten vandaag extra informatie uitgevraagd bij ABN Amro Bank en ABN Amro Clearing Bank in Duitsland en Nederland", zegt een woordvoerder van de bank in een persbericht. 

ABN werkt volledig mee met het onderzoek van de autoriteiten, zegt de woordvoerder. Hij wil niet ingaan op verdere vragen van RTL Z.

Onderzoek loopt al langer 

Er ligt ook een Duits verzoek voor informatie van ABN Amro in Nederland. In november vorig jaar werd al bekend dat er een onderzoek liep in Duitsland naar ABN vanwege de zaak.

"Zoals bekend doen de Duitse autoriteiten reeds een aantal jaren onderzoeken naar aandelentransacties van een groot aantal financiële instellingen. Deze transacties zijn uitgevoerd vóór 2012. Dit betreft zogenaamde cum/ex-transacties. De rechtsvoorganger van ABN Amro, Fortis Bank (Nederland), ABN Amro en enkele (voormalige) dochtermaatschappijen zijn direct of indirect betrokken geweest bij een aantal van deze transacties", aldus een verklaring van de bank.

Merkwaardig systeem

In feite gaat de zaak om een 'merkwaardig systeem' voor het verrekenen van de divindendbelasting dat in de Duitse wet stond, zegt Peter Kavelaars, professor fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Als je een bepaalde truc uithaalde dan kon je dividendbelasting die werd ingehouden op uitgekeerde winsten bij twee partijen verrekenen met de vennootsschapsbelasting, zegt Kavelaars. "Dus dan werd er eigenlijk één keer geheven en tegelijkertijd werd er twee keer verrekend."

Dat betekent dat de dividendbelasting in de praktijk naar bedrijven ging in plaats van naar de staat. "Dat is op dit moment niet meer mogelijk, Duitsland heeft dit gerepareerd", zegt Kavelaars. In het verleden kon dit dus wel en dat heeft Duitsland vele miljarden gekost. In Nederland was dezelfde truc niet mogelijk, zegt hij. 

Belastingen betaald

Vorig jaar verklaarde ABN AMRO zelf contact te hebben gezocht met officieren van justitie in Frankfurt en Keulen. Dat gebeurde in 2016 en 2017. Ook zijn verplichtingen aan de Duitse belastingdienst voldaan. Een voorziening voor achterstallige belastingclaims is er dan ook niet, wel heeft de bank een voorziening voor eventuele juridische kosten genomen.

In het kader van de cum/ex-kwestie waren er dit jaar ook invallen bij Commerzbank en beursexploitant Deutsche Börse. Zij hebben eveneens gezegd mee te werken met justitie in het onderzoek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van