Bedrijven

Boeing krijgt orders voor tientallen 737 Max-toestellen

19 november 2019 10:30 Aangepast: 19 november 2019 11:20
Beeld © Getty Images

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft op de luchtvaartshow in Dubai orders ontvangen voor vijftig toestellen van zijn in de problemen geraakte 737 Max-model. De grootste koper was het Kazachse Air Astana, dat volgens Boeing dertig toestellen voor zijn rekening nam.

Nog een andere, onbekende klant kocht twintig vliegtuigen, zegt een ingewijde tegen persbureau Bloomberg. Aan de verkoop van vijftig vliegtuigen hing een prijskaartje van 6 miljard dollar (5,42 miljard euro). Vliegtuigmaatschappijen regelen wel vaak kortingen ten opzichte van de catalogusprijs, onduidelijk is of dit nu ook is gebeurd. 

Turkse en Indiase orders

Eerder meldde het Turkse SunExpress tien 737 Max-toestellen te hebben besteld. Die deal zou een waarde van zo'n 1,2 miljard dollar hebben.

Daarnaast zou volgens ingewijden de Indiase prijsvechter SpiceJet vliegtuigen hebben besteld. De vliegmaatschappij zei eerder al te onderhandelen over een order. De omvang van de order bracht het Indiase bedrijf niet naar buiten.

Nog steeds aan de grond

De 737 Max wordt op last van luchtvaartautoriteiten wereldwijd aan de grond gehouden, nadat in korte tijd twee van die vliegtuigen waren gecrasht. Dat gebeurde in Indonesië en Ethiopië.

De vliegrampen werden mede veroorzaakt door software die de neus van het toestel naar beneden duwde. Boeing is bezig met een update. Naar verwachting van het bedrijf kunnen de vliegtuigen pas rond maart volgend jaar weer de lucht in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van