Ga naar de inhoud
Bedrijven

Essent neemt verkoper duurzame stroom Vandebron over

Een laadstation van Vandebron langs snelweg A12. Beeld © ANP

Energiebedrijf Essent neemt Vandebron over. Dat bedrijf dat bemiddelt bij de levering van duurzame elektriciteit zocht al langer naar een nieuwe investeerder. Hoeveel het bedrijf betaalt voor de overname, is onbekend.

Financiële details over de deal worden niet bekendgemaakt, dat is zo afgesproken, geeft een woordvoerder als verklaring. Vandebron, dat huishoudens en bedrijven aan lokale energieproducenten koppelt, blijft onafhankelijk werken. 

Het kantoor van Vandebron blijft ook in Amsterdam, en de ongeveer 300 medewerkers houden hun baan, belooft Essent in het persbericht over de overname. 

Vandebron in
Lees ook:
Vandebron in gesprek over overname

Vandebron was al geruime tijd op zoek naar een nieuwe investeerder, omdat een andere aandeelhouder van zijn belang afwilde, vertelde oprichter Aart van Veller in augustus.

Meer keuze

Met de overname van Vandebron heeft Essent, de grootste energieleverancier van Nederland, voor ieder type consument een merk om te kiezen, legt de woordvoerder uit. Essent zelf als hoofdmerk, Energiedirect voor de 'prijsbewuste consument' en Vandebron voor klanten die duurzame stroom belangrijk vinden.

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de toezichthouder, de Autoriteit Consument en Markt. Die zal onderzoeken of consumenten nog wel genoeg keuzemogelijkheden hebben met de overname. Dat onderzoek zal tussen de vier en zes weken duren, verwacht Essent. 

Duitse eigenaar

Essent zelf is overigens al weer enige tijd in Duitse handen. In 2009 verkochten de toenmalige eigenaren - gemeenten en provincies - het bedrijf aan de Duitse energiereus RWE.

Dat bedrijf splitste zichzelf in 2016 op, met Innogy als aparte tak voor de duurzame energieactiviteiten. Dat bedrijf kwam in september van dit jaar in handen van E.ON, een ander Duits energiebedrijf.