Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Californië koopt geen auto's meer van GM om milieustrijd met Trump

19 november 2019 08:29
Beeld © AFP

Californië zegt geen auto's meer te zullen kopen van concerns die aan de 'verkeerde kant van de geschiedenis staan'. Californië heeft strenge emissienormen, maar president Donald Trump wil de staat het recht afnemen om eigen, strenge, emissiestandaarden te zetten. Sommige automerken staan achter Trump.

De Amerikaanse staat Californië zal vanaf januari geen auto's meer kopen van het Amerikaanse General Motors (GM) en van FiatChrysler en evenmin van Toyota. Deze hebben er volgens gouverneur Gavin Newsom voor gekozen om aan de verkeerde kant van de geschiedenis te staan.

De staat zegt alleen nog elektrische of hybride auto's te zullen kopen. Californië zal vooral wagens kopen van Ford, Honda, Volkswagen en BMW, schrijft de New York Times.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Openbare hoorzitting impeachment begonnen, zonder Trump

Strijd Trump-Californië

Deze merken hebben immers in juli een overeenkomst gesloten met Californië dat ze de uitstoot van hun auto's zullen terugdringen. De deal komt ruwweg overeen met een plan dat dateert uit de tijd toen Obama nog president van de VS was.

Trump probeert ook op andere terreinen het klimaatbeleid van Obama terugdraaien. Hij bevestigde onlangs dat de VS zich terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Trump en Californië liggen al met elkaar overhoop sinds Trump president werd in januari 2017. Californië heeft al sinds 1970 het recht om eigen normen in te stellen voor de uitstoot door auto's. De emissienormen zijn strenger dan in de rest van de VS, maar Trump wil dat recht van Californië afnemen.

De twee zijn sowieso geen vrienden. Californië stemt overwegend Democratisch, terwijl Trump van de Republikeinse partij is.

Belangrijke staat

De eisen die de staat stelt aan auto's doen ertoe, omdat het qua economie en aantal inwoners de grootste is van de VS. Autobouwers nemen dan ook de normen van Californië als uitgangspunt voor hun producten.

Als je voldoet aan de eisen van Californië kun je immers in de hele VS je auto's verkopen, anders moet je twee soorten maken: één die voldoet aan de strenge normen en één die ook goed is voor de rest van het land.

Rechtszaak

Afgelopen vrijdag begon Californië de tweede rechtszaak tegen de regering van Trump inzake de emissienormen. Deze was tegen het milieuagentschap Environmental Protection Agency. De eerste was tegen het ministerie van transport.

Californië heeft al gezegd desnoods tot aan het Hooggerechtshof te procederen.

Of de koopplannen van Californië veel directe invloed hebben is de vraag. De staat heeft in totaal zo'n 51.000 auto's, aldus de New York Times. Het koopt er elk jaar tussen de 2000 en 3000.

Vorig jaar werden in de hele VS zo'n 17 miljoen auto's verkocht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van