Bedrijven

ACM vermoedt kartel in agrarische sector en valt binnen bij bedrijven

18 november 2019 12:06 Aangepast: 18 november 2019 14:26
Archieffoto. Beeld © ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft invallen gedaan bij verschillende grote handelaren in de agrarische sector. De autoriteit vermoedt dat de bedrijven afspraken hebben gemaakt over de inkoopprijs die ze boeren betalen voor agrarische producten.

Om welke bedrijven het gaat wil ACM-woordvoerder Murco Mijnlieff niet zeggen. Volgens hem is het nog te vroeg in het onderzoek om dat te doen. Het enige dat hij kwijt wil, is dat het om 'een handvol' bedrijven gaat. Het gaat om bedrijven die 'ergens' in de agrarische keten zitten tussen boerenbedrijven en de plekken waar hun producten verkocht worden, zegt hij. 

De ACM kreeg tips dat er bedrijven zijn die onderling afspreken welke prijs ze de boeren betalen. Dat kan leiden tot benadeling van boeren, doordat zij dan een lagere prijs krijgen voor hun producten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ACM vermoedt verboden prijsafspraken en doet invallen bij bedrijven

Boete bij schuld

De komende tijd wordt onderzocht of de Mededingingswet is overtreden. Als dat het geval is, krijgen de bedrijven een boete. Als het niet zo is stopt het onderzoek. Omdat de bedrijven tot nu toe alleen nog maar verdacht zijn wil de ACM de bedrijven niet bij naam noemen. 

De mededingingsautoriteit heeft ervoor gekozen om het onderzoek toch naar buiten te brengen, omdat ze openbaar willen maken dat dergelijke mogelijke overtredingen worden onderzocht, zegt Mijnlieff.

Wat verdient de boer? 

Volgens de autoriteit worden er op het moment ook andere mogelijke overtredingen in de agrarische sector onderzocht.

De ACM werkt ook aan een onderzoek naar prijsvorming in de voedselketen. Halverwege 2020 wil de organisatie een monitor publiceren die inzichtelijk maakt hoe de prijs van een product is samengesteld. In de monitor komen uien, witte kool en zuurkool, tomaten, peren, melk en varkensvlees. 

LTO: Zorgelijk signaal

Land- en Tuinbouworganisatie LTO noemt het 'zorgelijk' dat de ACM een prijsafspraak vermoedt. De LTO weet niet naar welke partijen de ACM onderzoek doet, maar volgt het onderzoek met grote belangstelling. Volgens de belangenorganisatie van de boeren kunnen verboden prijsafspraken boeren en tuinders grote schade berokkenen. 

Het verdienvermogen van de boeren en tuinders staat volgens LTO permanent onder druk en wordt sterk bepaald door ontwikkelingen in de keten. De LTO merkt op dat leden individueel niet of nauwelijks een eigen prijs kunnen bepalen, en daardoor prijsnemers zijn. 

Update 14:25 uur: dit artikel is aangevuld met een reactie van de LTO. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van