Het blok is defect of ontbreekt. De inhoud ontbreekt misschien of u moet wellicht de oorspronkelijke module inschakelen.
Bedrijven

Bijna kwart meer bouwbedrijven failliet in afgelopen maanden

18 november 2019 10:42
Archieffoto. Beeld © ANP

In september en oktober gingen bijna een kwart meer bedrijven in de bouw op de fles dan in dezelfde maanden vorig jaar. Opvallend, zegt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB): ze hadden de stijging pas volgend jaar verwacht.

Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in september 50 bouwbedrijven omvielen en in oktober zelfs 58. 

Met name eenmansbedrijven

"Wij hadden deze stijging pas volgend jaar verwacht. Met name het toekennen van bouwvergunningen ligt nu stil, de ergste klap moet dus nog komen", zegt directeur van het EIB Taco van Hoek tegen RTL Z.

Het is een behoorlijke stijging op maandbasis. "Cijfers zoals in oktober hebben we in geen maanden gezien. Er zijn relatief meer eenmansbedrijven omgevallen", zegt Van Hoek.

In perspectief

De precieze reden van de toename is lastig aan te wijzen, zegt Van Hoek. "Bedrijven geven voor het eerst aan dat PFAS en stikstof een reden zijn, maar het CBS geeft verder geen achtergrondinformatie."

Hij vindt dat we de cijfers wel in perspectief moeten zien. "Het aantal faillissementen is gestegen, maar ligt nog steeds veel lager dan ten tijde van de crisis. In 2013 ging ruim het dubbele aantal bedrijven failliet in deze maanden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stikstofimpasse: aantal bouwvergunningen dreigt drastisch te dalen

Schadeclaim om PFAS

Uit rapporten van ABN Amro bleek al eerder dat met name de bouw en de vastgoedsector getroffen zullen worden door de stikstofcrisis. 

De bank heeft geen cijfers over het aantal mogelijke faillissementen. "Maar we zien wel flinke omzetdalingen, dus we verwachten dat een deel van de bedrijven het niet gaat redden", zei econoom Madeline Buijs van ABN eerder tegen RTL Z. 

De gevolgen van PFAS zijn volgens haar nog groter. Een groep bouwondernemers wacht dat niet af en bereidt alvast een schadeclaim voor aan de overheid. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van