Ga naar de inhoud
Naar de beurs

Saudi Aramco 1,5 biljoen waard; minder dan kroonprins wilde

Beeld © ANP

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco gaat zijn aandelen waarderen op 7,23 tot 7,72 euro per stuk (30 tot 32 riyal). Dat meldt de oliegigant in een update van het prospectus.

De totale waarde van Saudi Aramco komt daarmee op 1,5 biljoen euro, ruim onder de 1,8 biljoen euro die kroonprins Mohammed bin Salman aanvankelijk voor het concern in gedachten had. Een biljoen is een 1 met 12 nullen, ofwel duizend miljard.

Het concern brengt een belang van 1,5 procent naar de beurs in de Saoedische hoofdstad Riyad. Dat is minder dan waarop eerder werd gemikt.

Moet
Lees ook:
Moet je Shell inruilen voor Saudi Aramco?

Grootste ooit?

De beursgang van Saudi Aramco wordt mogelijk 's werelds grootste ooit. Mochten de aandelen tegen de topprijs van de hand gaan, dan levert de beursgang meer op dan die van de huidige recordhouder, handelsplatform Ali Baba, bij het beursdebuut in 2014 in New York.

Belangstellenden kunnen zich vanaf deze zondag inschrijven voor het kopen van aandelen Saudi Aramco. Die inschrijving loopt tot en met 4 december. Een dag later wordt de definitieve prijs voor een aandeel bekendgemaakt. Tot die tijd gaan de marketeers van het bedrijf de boer op in een 'road show', om partijen te interesseren voor het kopen van aandelen.

Economie ombouwen

De inkomsten van de beursgang komen ten goede aan een nieuw investeringsfonds. Daarmee wil de kroonprins het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export. Experts vragen zich af of het Saoedi-Arabië wel zal lukken om de economie om te gooien.

Saudi Aramco is de grootste olieproducent ter wereld en staat ook bekend als het winstgevendste bedrijf ter wereld. Vorig jaar maakte het bijna 100 miljard euro winst.

Dit is een artikel van