Ga naar de inhoud
Bedrijven

KPN is begonnen met installatie Huawei-antennes, vooruitlopend op kabinetseisen

Het Chinese Huawei is de grootste leverancier van 5G-apparatuur. Beeld © AFP

KPN is al begonnen met het installeren van Huawei-antennes voor de vernieuwing van het mobiele netwerk. De nieuwe antennes zijn ook geschikt 5G. Opmerkelijk, want het kabinet moet nog een besluit nemen over de precieze veiligheidseisen waaraan het nieuwe, veel snellere, netwerk moet voldoen.

Dat bevestigt KPN na berichtgeving van De Volkskrant

Het gebruik van de apparatuur van het Chinese Huawei is omstreden, omdat het bedrijf ervan wordt beticht dat het nauw samenwerkt met de Chinese overheid en mogelijk zelfs meewerkt aan spionage. Eerder dit jaar riepen de Amerikanen bondgenoten zelfs op om voor de aanleg van 5G-netwerken vooral niet in zee te gaan met Huawei.

Niet in de kern van het netwerk

In het voorjaar maakte KPN al bekend dat het van plan was om toch apparatuur van Huawei te gaan gebruiken, maar niet voor de kern van het netwerk. Alleen de antennes worden door Huawei geleverd, voor het meest gevoelige deel van het netwerk wordt een westerse leverancier gezocht. Inmiddels is het telecombedrijf dus ook daadwerkelijk gestart met het plaatsen van Huawei-apparatuur.

Maar het is nog niet helemaal zeker of KPN daarmee wel aan de nieuwe regels voldoet. Het kabinet heeft deze zomer wel al de contouren van het nieuwe beleid geschetst, maar de precieze eisen waaraan het 5G-netwerk moet voldoen worden pas later dit jaar verwacht. De mogelijkheid bestaat dat die eisen zo geformuleerd zijn dat Huawei niet in aanmerking komt en dat de al geplaatste antennes dus weer vervangen zullen moeten worden.

Vertrouwen in goede afloop

Toch heeft KPN er vertrouwen in dat de vernieuwing van het netwerk voldoet aan de nieuwe eisen. "We gaan zorgvuldig te werk en hebben vertrouwen in onze aanpak", zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Verder benadrukt hij dat het bedrijf altijd aan de gestelde eisen van de overheid zal voldoen.

Aan vernieuwing toe

Dat KPN nu al apparatuur plaatst van Huawei die geschikt is voor 5G, nog voor de 5G-eisen bekend zijn, is volgens de woordvoerder niet vreemd. Het bedrijf heeft eind vorig jaar aangekondigd dat het mobiele netwerk vernieuwd gaat worden, om het groeiende datagebruik aan te kunnen. 

Daarom worden er nu oude 2G-,3G- en 4G-antennes vervangen en de antennes die daarvoor in de plaats komen zijn ook alvast geschikt voor 5G. "We moeten het netwerk gewoon goed onderhouden en op tijd starten met de modernisatie. Je moet daar ook een keer een start mee maken, dat hebben we een paar weken geleden gedaan", aldus de woordvoerder.