Bedrijven

Amazon naar rechter om mislopen miljardencontract Pentagon

15 november 2019 16:02 Aangepast: 23 november 2019 09:36
President Donald Trump (l) en Amazon-oprichter Bezos (r) liggen elkaar niet. In het midden Microsoft-ceo Satya Nadella Beeld © ANP/Reuters

Techbedrijf Amazon tekent bezwaar aan tegen het besluit van het Pentagon om een miljardencontract te gunnen aan concurrent Microsoft. Volgens Amazon is er sprake van 'onmiskenbare vooringenomenheid'.

Het Amerikaanse ministerie van defensie besloot eind vorige maand een contract voor clouddiensten, met een waarde van ruim 10 miljard dollar en een contractduur van tien jaar, te gunnen aan Microsoft.

Na het mislopen van de order, evalueerde Amazon de aanbesteding nog eens intern om te kijken waar het was misgegaan. Daarna concludeerde het bedrijf dat de fout grotendeels bij het Pentagon ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Microsoft troeft Amazon af bij miljardendeal Pentagon

'Duidelijke tekortkomingen en fouten'

Amazon vermoedt dat er politieke beïnvloeding in het spel was. Oprichter Jeff Bezos is immers ook eigenaar van The Washington Post, een krant die over het algemeen kritisch bericht over Donald Trump. De Amerikaanse president zou Bezos om die reden niet kunnen uitstaan.

"Verschillende aspecten van het evaluatieproces bevatten duidelijk tekortkomingen, fouten en onmiskenbare vooringenomenheid. Het is belangrijk dat dit wordt onderzocht en rechtgezet", aldus een woordvoerder.

In eerste instantie dongen vier bedrijven mee naar het contract, IBM en Oracle vielen al eerder af. Door de bank genomen waren kenners het erover eens dat Amazon de sterkste papieren had om de miljardenorder binnen te slepen. Vooral omdat Amazon het enige bedrijf is dat in staat is om berichten te versleutelen op het "top-secret-niveau" dat het Pentagon vereist.

Trump zaaide twijfel

Op het laatste moment zaaide president Trump twijfel. Volgens hem had een aantal 'geweldige bedrijven' geklaagd over Amazon. Zijn woorden werden geïnterpreteerd als een aanval op het bedrijf van Bezos, aangezien de president later verduidelijkte dat het zou gaan om IBM, Oracle en Microsoft.

Voor Andy Jassy, verantwoordelijk voor de clouddiensten van Amazon, is het duidelijk. "Als je een president hebt die publiekelijk zijn minachting uitspreekt over een bedrijf en de leider van dat bedrijf, is het moeilijk voor een overheidsinstelling als het Pentagon om een objectief besluit te nemen zonder angst voor represailles."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van