Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Bijenkorf is er niet gerust op en bezuinigt op personeel en lichtshow

15 november 2019 09:02 Aangepast: 15 november 2019 13:38
Bijenkorf opende het feestdagenseizoen in de afgelopen jaren met een lichtshow bij de Amsterdamse vestiging. Beeld © ANP

Warenhuis de Bijenkorf gold jarenlang als positieve uitzondering in het door online shoppen geteisterde Nederlandse retaillandschap. Maar ook bij het beroemde warenhuis is men somber, meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen.

Het bedrijf neemt maatregelen om het tij te keren: er zijn tientallen werknemers ontslagen en een dure lichtshow is geannuleerd om kosten te besparen, meldt de krant. 

"Het retaillandschap is onrustig", schrijft het warenhuis in het voorjaar van 2019 in een document aan medewerkers, dat in handen is van Het Financieele Dagblad. "De Bijenkorf merkt de impact hiervan."

Ontslag tientallen werknemers

Om het tij te keren kondigt de Bijenkorf vervolgens een aantal maatregelen aan, waaronder een vermindering van het aantal fte's.

Het bedrijf schrijft niet om hoeveel mensen het gaat, maar volgens meerdere ingewijden ontsloeg het warenhuis afgelopen voorjaar ruim dertig werknemers op het hoofdkantoor. Een andere bron spreekt van 'zestig mensen'.

Lichtshow geannuleerd

Ook annuleerde de Bijenkorf zijn duurste evenement van het jaar, dat gisteren zou plaatsvinden: Turn On The Lights in Amsterdam.

Dat had volgens het bedrijf zelf te maken met aangescherpte veiligheidsregels van de gemeente Amsterdam, omdat het evenement steeds groter is geworden en er dus een nieuwe vergunning nodig was. Daarnaast, zo meldt Bijenkorf op Twitter, geeft het bedrijf 'een andere invulling' aan reclame rond de feestdagen.

Update 13.13 uur:

Het stoppen met het spektakel is een gevolg van 'een keuze voor meer klantbeleving in al onze winkels en een sterkere focus op digitale marketing', mailt een woordvoerder. 

Het bedrijf ontkent de berichtgeving van de krant niet, maar noemt het beeld dat nu wordt geschetst 'eenzijdig'. Hij erkent wel dat het bedrijf nog eens 'goed naar ons personeelsbestand' heeft gekeken, vanwege het toegenomen belang van een webshop. 

Vanwege die ontwikkelingen heeft het bedrijf 'in goede harmonie afscheid genomen' van enkele collega's en ook weer mensen aangenomen, die beter passen in 'onze koers', aldus de woordvoerder. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van