Bedrijven

Action is ruim 10 miljard euro waard

14 november 2019 16:39 Aangepast: 14 november 2019 16:43
Van april tot en met september kwamen er 148 nieuwe filialen van Action bij. Beeld © ANP

De producten bij Action mogen dan goedkoop zijn, het bedrijf zelf is heel veel geld waard. De Britse investeringsmaatschappij 3i Group kent de koopjesketen een waarde toe van maar liefst 10,25 miljard euro.

Dat blijkt uit het eerste halfjaarverslag van 3i over het op 1 april begonnen boekjaar. Daarmee is de enterprise value van Action in het afgelopen jaar zo'n 450 miljoen euro gestegen in de boeken van 3i.

Als je bedenkt dat de investeerder iets minder dan de helft van de aandelen Action in handen heeft, zou de totale waarde van Action volgens de rekenwijze van 3i met zo'n 900 miljoen euro zijn gestegen.

De enterprise value waarmee 3i rekent behelst de marktkapitalisatie van Action plus de schulden min de kaspositie. Die marktkapitalisatie kon worden berekend omdat 3i onlangs een belang in Action van andere aandeelhouders kocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Faillissement Hema dreigt als Boekhoorn niet genoeg investeert'

Forse groei

Action blijft flink groeien. Van april tot en met september kwamen er 148 nieuwe winkels bij, waarmee het totaal op 1473 komt. Ook de bestaande winkels doen het goed. De omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn steeg met 5,6 procent.

Action is al lang niet meer alleen op de Nederlandse markt gericht. Naast ons land heeft het filialen in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Polen en Oostenrijk.

De onderneming wil verder blijven groeien, in bestaande én in nieuwe markten. Er kwamen drie distributiecentra bij, waarvan de eerste in Polen. Verder zullen in de komende twaalf maanden het vierde distributiecentrum in Frankrijk en het eerste in Slowakije worden geopend.

Groter dan Blokker en Hema

Pas in 1993 opende de eerste Action zijn deuren. In de afgelopen 26 jaar heeft de winkelketen zowel Hema als Blokker onder de voet gelopen. Hema zit in de verliezen en ook Blokker draait slecht.

Blokker heeft buiten de Nederlandse thuismarkt 126 vestigingen in België en Luxemburg. Hema heeft meer winkels, 750 in totaal, waarvan bijna twee derde op de Nederlandse thuismarkt.

Dat is slechts de helft van het aantal Action-filialen, terwijl Hema al 67 jaar bestond toen Action werd geboren. Action heeft meer dan 1100 vestigingen buiten Nederland, waarmee het veel succesvoller is dan Blokker en Hema in het exporteren van de winkelformule.

Blokker probeert het nu andersom, het gaat in Nederland winkels openen van de Chinese keten Miniso.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van