Bedrijven

Unilever weer minder Nederlands na stap terug president-commissaris

13 november 2019 08:57 Aangepast: 13 november 2019 15:30
Dekkers was sinds 2016 president-commissaris van Unilever. Beeld © ANP

Marijn Dekkers treedt terug als president-commissaris bij Unilever, maar blijft wel toezichthouder. Daarmee is de voeding- en zeepgigant, die eind vorig jaar ook chief executive officer Paul Polman zag vertrekken, weer iets minder Nederlands geworden.

De voorzittershamer bij Unilever wordt overgenomen door Nils Andersen. De Deen, die anderhalf jaar geleden ook president-commissaris bij verfconcern AkzoNobel werd, is al ruim vier jaar toezichthouder bij de multinational.

Buitenstaander

De 62-jarige Dekkers was tussen 2010 en 2016 topman van de Duitse farmareus Bayer. Drie jaar geleden werd hij als buitenstaander benoemd tot voorzitter van de board van Unilever. In die rol verdiende hij vorig jaar 757.000 euro.

Het Brits-Nederlandse voedings- en zeepconcern kent een bestuursmodel waarbij uitvoerende en toezichthoudende bestuurders in één orgaan zitten. In Nederland is het model met gescheiden raden van bestuur en commissarissen gebruikelijker.

Nederlandse invloed

Toen Dekkers tot voorzitter van de board benoemd werd, vreesde de Britse bloedgroep binnen Unilever dat de leiding van het concern te Nederlands werd. Ook de dagelijkse leiding was, sinds 2009, immers in handen van een Nederlander; Paul Polman.

Vorig jaar probeerde de Brits-Nederlandse multinational de structuur van het bedrijf te versimpelen, onder meer door een van de twee hoofdkantoren in Londen en Rotterdam te sluiten. Het plan om het hoofdkantoor in 'Rotter-doom' neer te zetten, beschouwden sommigen in Groot-Brittannië als een coup van de twee Hollanders.

Invloed verdwenen

Onder druk van aandeelhouders haalde Unilever op het allerlaatste moment een streep door het plan.

Met de vervanging van Dekkers door de Deen Andersen is de Nederlandse invloed in de absolute top van het bedrijf verdwenen. Eind vorig jaar werd Polman opgevolgd door de Schot Alan Jope. Zijn financiële rechterhand is de  eveneens Schotse Graeme Pitkethly.

Investeerder

Dekkers zegt meer tijd te willen besteden aan zijn eigen, nieuwe bedrijf Novalis Lifesciences. Via dat bedrijf verhuurt hij zich als toezichthouder en adviseur aan biotechbedrijven, en investeert hij in die sector.

In augustus kondigde Novalis aan 85 miljoen dollar te hebben opgehaald, om te investeren in acht tot twaalf biotechbedrijfjes. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van