Ga naar de inhoud
Bedrijven

Overname bijna rond: Reggeborgh verhoogt bod op VolkerWessels

Het motto van Reggeborgh met VolkerWessels: laag kopen, hoog verkopen. Beeld © ANP

Het moet heel gek lopen wil grootaandeelhouder Reggeborgh er niet in slagen om VolkerWessels van de beurs te halen. De investeringsmaatschappij heeft het bod op het bouwbedrijf verhoogd. Met het bod wordt het bedrijf gewaardeerd op bijna 1,8 miljard euro.

Reggeborgh biedt 22,20 euro per aandeel, op 29 oktober maakte VolkerWessels bekend dat er mogelijk een bod van 21,75 euro per aandeel zou komen. Gisteren sloot het aandeel op een koers van 20,95 euro.

In het bod dat nu op tafel ligt zit wel al het dividend van 0,28 euro per aandeel meegerekend dat de bouwer op 27 november zal uitkeren. 

Formaliteit

De restererende 21,92 euro per aandeel betaalt Reggeborgh, het investeringsvehikel van de familie Wessels, als de deal rond is.

Dat lijkt een formaliteit: de deal wordt gesteund door het bestuur van het bedrijf en de raad van commissarissen onder leiding van oud-ING-topman Jan Hommen. Reggeborgh is bovendien veruit de belangrijkste aandeelhouder: het heeft al zo'n 64 procent van het bedrijf in handen. 

Dat er toch een hoger bod is gekomen, komt doordat er is onderhandeld tussen het bedrijf en de investeringsmaatschappij, vertelt een woordvoerder van VolkerWessels. Die onderhandelingen waren nodig om ook voor de belangen van kleine aandeelhouders - een zo hoog mogelijke prijs - op te komen, zegt ze.

Voorwaarden

Het bouwbedrijf verwacht dat de overname in het eerste kwartaal van volgend jaar zal gebeuren. Daar zijn nog wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Zo moet beurstoezichthouder AFM toestemming geven en kan de overeenkomst ontbonden worden als zich een derde partij met een beter (bindend) bod meldt. Als dat gebeurt, heeft Reggeborgh overigens nog wel het recht om dat bod te evenaren en blijft de overeenkomst met VolkerWessels staan. 

Reggeborgh
Lees ook:
Reggeborgh wil VolkerWessels van de beurs halen: koers stijgt 20 procent

95 procent

Reggeborgh zal bij het verkrijgen van minimaal 95 procent van de aandelen VolkerWessels van de beurs halen. Dat is niet voor het eerst. In 1989 kreeg VolkerWessels voor het eerst een beursnotering en in 2003 verdween het bedrijf weer van beurs toen Reggeborgh het overnam.

Twee jaar geleden besloot Reggeborgh ongeveer een derde van de aandelen VolkerWessels opnieuw naar de beurs te brengen. De opbrengst wilde het investeringsfonds gebruiken om het familiekapitaal meer te gaan spreiden. 

Dat Reggeborgh het bedrijf nu weer van de beurs wil halen gebeurt om het oorspronkelijke doel om het aandelenbelang juist af te bouwen niet lukt. De marktomstandigheden zijn te slecht om aandelen te verkopen, mede door de onzekerheid voor bouwers vanwege de stikstofcrisis.

Orderboek gevuld

VolkerWessels opende ook de boeken over de eerste negen maanden van het jaar. Het bedrijf zag de omzet met ruim 14 procent aandikken tot bijna 4,8 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 148 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 130 miljoen euro. VolkerWessels voorziet een stijging van de ebitda dit jaar van tussen de 4 en 7 procent.

Het orderboek kwam uit op iets meer dan 9 miljard euro. VolkerWessels nam verder in het derde kwartaal een extra last van 1 miljoen euro op het OpenIJ-project. Die sluisopdracht in IJmuiden heeft de onderneming, en samenwerkingspartner BAM, al vele miljoenen gekost.

Winst
Lees ook:
Winst VolkerWessels stelt teleur, mede door wéér afboeking zeesluis
Dit is een artikel van