Ga naar de inhoud
Bedrijven

'Freedom Internet': zo heet de nieuwe provider van actievoerders XS4ALL

Het actiecomité XS4ALLmoetblijven. Directeur Anco Scholte ter Horst zit rechtsonder. Beeld © Eigen beeld.

De nieuwe provider van het actiecomité dat XS4ALL wilde behouden heet Freedom Internet. Met die nieuwe provider willen de actievoerders in de geest van XS4ALL internetverbindingen gaan leveren.

Vanaf vandaag kunnen mensen lid worden van de nieuwe provider. Voor 50 euro krijgen de leden alvast een @freedom.nl e-mailadres. De overeenkomst geldt voor een jaar en 'founding members' krijgen garantie dat ze als eerste een internetverbinding krijgen. Ook krijgen ze een gratis domeinnaam, zodat het makkelijker wordt om van provider te wisselen.

Het oprichten van de provider is de laatste opmerkelijke stap in een strijd die nu al sinds januari 2019 duurt. Toen maakte KPN, eigenaar van XS4ALL, Telfort en Yes Telecom, bekend een aantal merken op te willen heffen en te willen integreren in KPN.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden klanten willen naam XS4All houden: 'Zoveel meer dan mailadres'

Acties voor naamsbehoud

Vooral over het mogelijke verdwijnen van XS4ALL waren mensen ontevreden. Er werden acties opgezet om XS4ALL als zelfstandig merk te behouden. Intern ging de ondernemingsraad van XS4ALL de strijd aan met KPN.

Er werd ook, voornamelijk door ex-werknemers en fans, een actiecomité voor behoud van XS4ALL opgericht. 55.000 mensen tekenden een petitie om KPN te vragen de provider als los en zelfstandig merk te laten bestaan. Dat mocht allemaal niet baten: KPN zet de plannen om XS4ALL te integreren door.

Nog
Lees ook:
Nog meer geld: 'Nieuwe XS4ALL' haalt 2,5 miljoen op voor lancering

2,5 miljoen euro startkapitaal

Het actiecomité kondigde aan een eigen provider op te willen zetten. In 3,5 dag werd 2,5 miljoen euro opgehaald. Met dat bedrag kunnen de actievoerders nu van start. Kersvers directeur Anco Scholte ter Horst vertelde al dat er nu met een kleine ploeg wordt begonnen.

Scholte ter Horst benadrukt dat Freedom Internet streeft naar een vrij en open internet, en zich actief in het debat over digitale burgerrechten wil mengen. Daarnaast heeft de nieuwe provider privacy en kwaliteit hoog in het vaandel staan.

Freedom

Vanwege de naam zouden mensen de link kunnen leggen met de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, omdat die naam wel heel erg op die van de nieuwe provider lijkt. Maar er zijn geen directe banden tussen de twee organisaties, al hebben ze wel nauw contact met elkaar.

Zo doneert Freedom Internet geld aan Bits of Freedom, en de domeinnaam freedom.nl wordt weer door Bits of Freedom uitgeleend aan de internetprovider.

Bedrag
Lees ook:
Bedrag is binnen: XS4ALL-actievoerders starten eigen internetprovider
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl