Ga naar de inhoud
Bedrijven

Jumbo en Hema gaan samenwerken: oersterke Hollandse merken bundelen krachten

Archieffoto. Beeld © ANP

Jumbo en Hema gaan samenwerken in Nederland en België. De twee willen zo 'de marktpositie van beide bedrijven verbeteren'. Hoe de samenwerking er precies uit komt te zien, is nog onduidelijk.

De supermarkt en de retailer hebben zojuist een principeovereenkomst gesloten. De bedrijven zijn nog in overleg, maar zeggen voor het einde van het jaar met meer informatie te komen.

Hema kon nog weinig zeggen over de inhoud van de samenwerking. "Hema is heel sterk in non-food, en Jumbo is een sterke supermarkt. Dat is complementair aan elkaar", zegt woordvoerder Rene Struijs in een eerste reactie. Ook een woordvoerder van Jumbo kan weinig zeggen, behalve dat er mogelijk Hema-producten in Jumbo-supermarkten komen. 

Hema
Lees ook:
Hema wil niet alleen een winkel zijn, maar ook een merk

Artikelen Hema bij Jumbo

Volgens een persbericht van de bedrijven moeten de bedrijven 'elkaars winkelnetwerk versterken' en kunnen Hema-artikelen bij Jumbo worden verkocht. Welke artikelen dat zijn en per wanneer de verkoop start, is volgens Struijs nog onduidelijk. 

Er wordt ook gesproken over een mogelijk co-sponsorschap door Hema van schaats- en wielerploeg Team Jumbo Visma. 

Albert Heijn

Begin dit jaar kondigde Hema nog een samenwerking met Albert Heijn aan, waarmee twee pilotwinkels geopend zouden worden. Die samenwerking is niet doorgegaan, vertelt Struijs. Over de oorzaak hierachter doen de twee partijen geen mededelingen, zegt Hema. 

Volgens persbureau ANP was dit echter een verrassing voor Albert Heijn. Het persbureau meldt dat Hema de supermarktketen pas deze week heeft verteld te stoppen met de samenwerking. Hema zou daarbij als reden hebben opgegeven 'andere prioriteiten te hebben'. 

Dat Hema nu met rivaal Jumbo gaat samenwerken, zou voor Albert Heijn ook als verrassing komen. 

'Faillissement
Lees ook:
'Faillissement Hema dreigt als Boekhoorn niet genoeg investeert'

Samenwerking met supermarkt

Een eventuele samenwerking met een supermarkt past in de strategie die Hema eerder aankondigde. Het bedrijf wil meer online verkopen, meer internationale winkels openen en zo vooral ook een merk worden.

In bijvoorbeeld Frankrijk werkt Hema samen met supermarktketen Franprix in Parijs. Hema levert onder meer keukenartikelen, woningdecoratiespullen, schrijfgerei, kleding en woningtextiel. Een dergelijke samenwerking zou in het geval van Jumbo ook mogelijk kunnen zijn.

Hema kondigde afgelopen zomer ook een samenwerking aan met supermarktketen Walmart in Canada en de VS.

Update 19.26

Op basis van informatie van persbureau ANP is er een alinea toegevoegd over de samenwerking met Albert Heijn. Albert Heijn was niet bereikbaar voor verder commentaar.